Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Okolnosti ubojstva kao ni njegov život nikada neće biti razjašnjeni
16.4.2009. (Santa Cruz) - Ubijen Čiko, utemeljitelj "Prvog internacionalnog voda"

 

Chico

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

16. travnja 2009. u bolivijskom gradu Santa Cruzu ubijen je utemeljitelj „Prvog internacionalnog voda“ pri zapovjedništvu obrane Laslova, ujedno  pukovnik Hrvatske vojske, Eduardo Rózsa Flores - Chico.

 

U rujnu 1991. pristupa hrvatskim snagama i osniva kontroverznu postrojbu stranih dragovoljaca, koja je u sastavu 160. brigade branila područje Baranje i Osijeka.

 

...

Otac, mađarski Židov, i majka Španjolka, lijevo orijentirani politički emigranti, zbog uvođenja diktature Huga Banzera iz Bolivije se sele u Čile, a zatim, pred diktaturom Pinocheta, u Švedsku i Mađarsku.

 

Flores je tri godine studirao na vojnom učilištu, ali ga je napustio te diplomirao politologiju i komparativnu književnost. Kao mladi komunist kontroverznih stajališta, surađivao je s tajnim službama i organizacijama.

U Hrvatsku kao dopisnik španjolskih novina i BBC-a dolazi u lipnju 1991. Iako prokomunističkih stajališta shvatio je da pripadnici JNA pod simbolom crvene zvijezde siju smrt. Stoga u rujnu 1991. pristupa hrvatskim snagama i osniva kontroverznu postrojbu stranih dragovoljaca, koja je u sastavu 160. brigade branila područje Baranje i Osijeka.

Chico je tri puta ranjavan, jednom vrlo teško, a u ratu je stekao nadimak po antijunaku iz popularnog stripa Zagor.

 

Poslije je napravio scenarij za dokumentarni film u kojem sam glumi u vlastitoj ratnoj priči. Zanimljivo, autobiografski film osvojio je 2001. prvu nagradu na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma.

Iako je isticao enormnu ljubav prema Hrvatskoj, u poslijeratnom razdoblju nije ju previše posjećivao. Revolucionarni duh odveo je Floresa u rodnu Boliviju. Prije polaska snimio je video u kojem tvrdi da je pošao na poziv ljudi iz pokrajine Santa Cruz, nezadovoljnih odnosom bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, odnosno po zadaći da ustroji oružane snage za eventualnu obranu te pokrajine.

Pod optužbom za organiziranje atentata na predsjednika Moralesa, Floresa i nekoliko stranaca na spavanju je iznenadila policija, upavši rano ujutro u njihov apartman na četvrtom katu luksuznog hotela Las Americas u središtu Santa Cruza.

 

 

U okolnostima koje kao ni njegov život nikada neće biti razjašnjene Flores i još dvoje pomagača ubijeni su u  protuterorističkoj akciji, dok je Mario Tadić, također dragovoljac Domovinskog rata, uhićen i služi dugogodišnju zatvorsku kaznu.

 

 

Svijet kroz povijest

 

Autor: Tomislav Šulj

Foto: alchetron.com

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 816 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr