Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
"Ovakvim borcima ne mogu ništa odbiti"
30.4.1863. (Meksiko) - Bitka kod Camerona

 

Cameron

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Tijekom revolucije republikanaca u Meksiku 1863. godine, Francuzi su poslali legionarske postrojbe ne bi li uz druge europske vojne postrojbe sačuvali prijestolje nametnutom caru, inače Austrijskom nadvojvodi, Maksimilijanu III.

Pokušaj je završio neuspjehom, iako je Legija stranaca učinkovito obavljala zadaće i štitila komunikacije od napada revolucionara.

 ...

 

No, 30. travnja 1863., prije točno 150 godina, zbila se bitka koja će brzo postati legendarna za ovu postrojbu.

 

Satnija od 62 vojnika, prepolovljena bolestima, krenula je dopremiti konvoj hrane i streljiva u opsjednutu Pueblu. Satnijom je zapovijedao višestruko odlikovani legionar, kapetan Jean Danjou, koji je u prethodnim ratovima izgubio ruku, ali je vršio određene zapovjedne zadaće.

Shvativši da će ih presresti golema vojna sila pukovnika Angela Cambasa, hitno je sklonio malu skupinu legionara u obližnju utvrdu Cameron te odbio sve pozive na predaju protivnika čija je brojnost uskoro narasla na 2000 napadača.

 

Napadi na hacijendu slijedili su u nizovima, Danjou je poginuo, a poginula su i dva njegova zamjenika, koji su također odbili predati se. Do predvečerja, kada su Meksikanci krenuli u opći napad, preživjelo je svega 12 legionara.

 

Zadnja trojica sposobnih za borbu povukli su preživjele u kut hacijende te se odlučili braniti bajunetama, s obzirom da streljiva više nisu imali.

Kada ih je Cambas pozvao na predaju, pristali su, ali uz uvjet da zadrže svoje oružje, te da se teškim ranjenicima omogući medicinska skrb. „Ovakvim borcima ne mogu ništa odbiti“, odgovorio je Cambas koji je obećanje ispunio.

 

Preživjeli su prenijeli priču o nevjerojatnom junaštvu i činjenicu da se 11 sati skupina od 62 legionara opirala višestruko nadmoćnijem neprijatelju, izbacivši mu iz stroja više od 400 vojnika.

Nakon bitke, lokalni seljaci su pronašli drvenu ruku kapetana Danjoua, koju su nakon dvije godine Francuzi otkupili. Otada je postala relikvijom Legije stranaca, čuva se u Spomen sobi i iznosi se samo na obljetnicu 30. travnja, kada ju na dan Legije u mimohodu pred najvišim državnim dužnosnicima svečano nosi najodlikovaniji veteran Legije.

Bitka kod Camerona slavi se ne samo kao Dan legionara, već kao i događaj u kojem je promoviran moto: „Legija se nikada ne predaje“.

 

Pod tim motom legionari, iako po nacionalnosti nisu Francuzi, služe ovu postrojbu koja je upravo zbog takvog odnosa od podcijenjene prerasla u najcjenjeniju postrojbu francuske vojske, vjerojatno i najelitniju postrojbu takve namjene na svijetu.

 

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: legiopatrianostra.com.ar

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 226 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com