Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Monstruozne izjave simpatizera balkanskog krvnika
14.7.1995. Stoltenberg imenovan posebnim izaslanikom UN-a

 

Stoltenberg

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Bivši norveški ministar vanjskih poslova Thorvard Stoltenberg imenovan je 14. srpnja 1995. posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda, a Yasushi Akashi ostao je i dalje na dužnosti specijalnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju.

 

Reakcija na Stoltenbergovo imenovanje bila je negativna jer je netom prije dao krajnje kontroverzne izjave, tvrdeći kako se u bivšoj Jugoslaviji ne vodi etnički rat, nego da su svi zaraćeni zapravo Srbi koji su promijenili vjeru ili identitet. Poslije je to demantirao, a u njegovu obranu glasno je stao i švedski diplomat Carl Bildt.

...

Ipak, Stoltenberga je demantirala snimka švedske televizijske mreže TV4.

Europski povjesničari, sociolozi, politolozi i udruge za ljudska prava okarakterizirali su njegove izjave kao neutemeljene i monstruozne.

Zajednica prognanika Hrvatske iskazala je nezadovoljstvo radom mirovnih snaga, zatraživši isključenje Akashija i Stoltenberga iz svih budućih mirovnih misija. Pokazalo se da su razlozi za nepovjerenje opravdani jer je prvi potez prozvanog dvojca, nakon što su bosanski Srbi počinili genocid u Srebrenici, bio odlazak u Beograd.

Ondje su s Miloševićem razgovarali o „humanitarnim posljedicama srpskog osvajanja Srebrenice i opasnostima za zaštićene zone u Sarajevu, Goraždama i Žepi“.

 

Stoltenberg je poslije ipak, uz američkog diplomata Petera Galbraitha, bio autor Erdutskog sporazuma i posrednik u njegovu potpisivanju. Time je pokrenut proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja.

 

 

No njegov kolega Bildt nastavio je pristrano djelovati.

Tijekom vojno-oslobodilačkih operacija Bljesak i Oluja u više je navrata tražio intervenciju UN-a i NATO-a protiv Hrvatske. Također, ubojstva u Srebrenici nije okarakterizirao kao ratni zločin, a Miloševića je javno simpatizirao.

 

Stoga ne čudi incident na 20. obljetnici opsade Sarajeva, kada je Florance Hartmann, bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva, pred kamerama napala Bildta zbog licemjernog dolaska u čast žrtava za koje nije učinio ništa tijekom četiri godine srpske opsade Sarajeva.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. UCM

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 388 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr