Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
"Solunaštvo" je postalo načinom kojim su Srbi prijeteći temeljili hegemonističku politiku prema ostalim narodima zajedničke države
PROBIJENA SOLUNSKA FRONTA (15.9.1918.)

 

Solunska fronta

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

 

Solunski front naziv je za balkansku bojišnicu u Prvom svjetskom ratu, koja se protezala od Valone u Albaniji, preko Ohridskog i Prespanskog jezera, planina Kajmakčalana i Belasice do Strume, te nizvodno do Orfanskog zaljeva u Trakiji.

 

Uspostavljena je 1916. prodorom bugarske i austro-ugarske vojske potpomognute njemačkim divizijama na grčku granicu. Nasuprot njima stajale su francuske, britanske, grčke, talijanske i ruske postrojbe te reorganizirana srpska armija prebačena s otoka Krfa.

 ...

Bojišnica kod Soluna bila je sve do ljeta 1918. relativno statična, no onda zahvaljujući nizu pobjeda na zapadnom bojištu, zapovjednik savezničkih snaga, francuski maršal Franchet d’Esperey, odlučio je pokrenuti veliku ofenzivu.

Nakon cjelodnevnog topničkog, potom i avionskog udara, pješački napad započele su 1. i 2. srpska armija s ukupno 130 tisuća vojnika. Među njima bila je i Jugoslavenska legija sastavljena od austro-ugarskih ratnih zarobljenika, a srpske postrojbe činile su otprilike petinu ukupnog broja savezničkih snaga.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ojačane francuskim divizijama, srpske armije već drugog dana, 15. rujna 1918. silovito su probile liniju i osvojile golem prostor širine 11 kilometara. Bugarska obrana se raspala.

Uzrok tome, svakako leži i u motiviranosti Srba da povrate izgubljene teritorije, odnosno demoraliziranosti Bugara koji su bili svjesni da je rat izgubljen.

Krajem rujna Bugari su potpisali predaju, a saveznici su nastavili s gonjenjem raspadajućih postrojbi Centralnih sila.

Ipak, srpska armija tek je 1. studenog umarširala u Beograd. Taj uspjeh naknadno je služio kao dokaz oživljene pobjedničke srpske ratničke tradicije.

Naknadno su u novoj državi SHS, ratni uspjesi na Solunskom frontu i pobjedonosni proboj, poprimili oblik mita, dapače i netočne interpretacije da su Srbi oslobodili hrvatske krajeve.

 

 

„Solunaštvo“ je tako od velikog vojnog uspjeha postalo načinom kojim su Srbi s jedne strane politički promovirali prijateljstvo s velesilama Britanijom i Francuskom, a s druge desetljećima prijeteći temeljili hegemonističku politiku prema ostalim narodima zajedničke države.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. Youtube

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 304 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com