Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Represivni sustav koji je Milošević stvorio odbacio ga je
'Buldožer' revolucija (5.10.2000.)

 

Buldožer revolucija

 

 

 

U jesen 2000. politička karijera Slobodana Miloševića nepovratno se urušila, a ključ za pad srbijanskog vlastodršca bili su beogradski prosvjedi 5. listopada.

 

Neuspjela osvajačka politika i izgubljeni ratovi donijeli su Srbiji ekonomski kolaps, oštre sankcije i zračne udare snaga NATO saveza, ali Milošević je vlast održavao represivnim metodama, pa i fizičkim eliminacijama političkih oponenata.

...

 

Iako poražen još na parlamentarnim izborima 1996., on je, mijenjajući zakone, i dalje vladao Srbijom. Stoga je, uvjeren u pobjedu, u srpnju 2000. raspisao izvanredne predsjedničke izbore. Ovaj put studenti i dotad nesložna opozicija organizirali su se mnogo bolje okupljeni u Demokratsku opoziciju Srbije. Oporbeni kandidat Vojislav Koštunica pobijedio je, ali Milošević nije priznao poraz te su diljem zemlje pokrenuti prosvjedi. Najvažniji je bio onaj u organizaciji rudara Kolubare čiji su rudnici važan izvor energije za cijelu Srbiju.

 

buldožer revolucija

 

Nezadovoljstvo je zatim usmjereno prema Beogradu kamo su pristizali deseci tisuća demonstranata ujedinjenih u sloganu "Gotov je!".

Snage sigurnosti podcijenile su odziv prosvjednika, a shvativši da se Miloševiću bliži kraj, nisu kao dotad reagirali totalnom represijom. Nekoliko desetaka ozlijeđenih, dvije preminule osobe, palež, neredi i pljačka obilježili su prosvjed.

U takvim okolnostima osvojene su zgrade Srpskog parlamenta i Radiotelevizije Srbije. Od mnogih dramatičnih scena svima je u sjećanju ostala ona kada je pod policijskom paljbom bagerist Ljubisav Đokić svojim vozilom pomogao osvajati zgradu RTS-a, zbog čega se cjelokupan događaj često naziva "Buldožer-revolucijom".

U samo nekoliko sati prosvjeda raspao se režim Slobodana Miloševića koji je sutradan priznao poraz.

 

 

Represivni sustav koji je Milošević stvorio odbacio ga je te se poražen povukao na svoje imanje gdje je uskoro uhićen i poslan u Haag na suđenje za ratne zločine.

 

milošević u haagu

 

Svijet kroz povijest

 

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. news.yahoo.com, 2. msu.edu, 3. nlpwessex.org 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 318 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com