Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Operacija 'Phantom Fury'
Napad na Falluju (8.11.2004.)

 

Falluja

 

 

Unatoč protivljenju Ujedinjenih naroda i tajnika Kofija Annana, združene snage koalicije predvođene Amerikancima i službene iračke vlade počele su operaciju „Phanthom fury“ i 8. studenog 2004. svom silom udarile na irački grad Falluju.

 

Operacija je pokrenuta s ciljem slamanja otpora pobunjenika koji nisu prihvaćali američki model nametnute demokracije. Zanimljivo, Falluja, koja se nalazi 70 kilometara od Bagdada, bila je relativno mirno područje čak i za vrijeme ratnog kaosa i američkog svrgavanja režima Saddama Husseina godinu prije. Grad je bio pošteđen nemira, a novi gradonačelnik gajio je proamerički stav.

 

...

Ipak potaknuti islamističkim skupinama građani su se bunili zbog vojne prisutnosti Amerikanaca, prvenstveno stoga što je Fallujja s 200 minareta, poznatija kao „grad džamija“, bila važno religiozno i političko središte sunitskih muslimana. Postupno se mirni grad pretvorio u krvavu bojišnicu. Nezadovoljni Iračani nanosili su gubitke pripadnicima američke oružane korporacije „Blackwater“, a otpor je ojačao nakon neuspjelih pokušaja američkih snaga da suzbiju terorizam te pristizanjem sve većeg broja militantnih skupina.

Falluja

U operaciji „Fantomski bijes“ sudjelovalo je oko 13 tisuća američkih, britanskih i iračkih vojnika uz potporu zrakoplova, topništva i tenkova. Američki vojnici brutalno su se odnosili prema neprijatelju, ali i civilima uz upotrebu bombi punjenih bijelim fosforom čiju uporabu zabranjuje Ženevska konvencija.

U borbama za Falluju poginulo je 107 pripadnika koalicije, a na suparničkoj strani oko 1500 ljudi, od čega 800 civila uz mnogo djece. Veliki broj militanata zarobljen je, iako je njihov vođa Jordanac al Zarqawi pobjegao. Grad je pretrpio strašna razaranja. Ipak velika odmazda Amerikanaca i njihovo najveće stradanje nakon Vijetnamskog rata nisu ostvarili cilj. Već od sljedeće godine iznova su postali cilj terorističkih napada na ulicama Falluje.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. wikipedia.org, 2. tumblr.com

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 321 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com