Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Stoljetnu borbu za nezavisnost Alžira platilo je više od milijun ljudi
3. srpnja 1962. - proglašena nezavisnost Alžira

 

Alžir

 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

 

Nakon što se na referendumu gotovo sto posto glasača izjasnilo da želi živjeti u samostalnoj državi 3. srpnja 1962. proglašena je nezavisnost Alžira.

 

Alžirci su ušli u sukobe s Francuzima još od 1830., kada je zbog raspada osmanskog Alžirskog pašaluka Francuska započela kolonizirati Alžir.

...

Emir Abd el-Kader, okupio je brojna plemena i pokrenuo žestoke napade no do 1847. bio je poražen. Plemena najveće afričke države nastavila su dizati pobune, što će kao i dotad rezultirati obostrano nemilosrdnim sukobima i surovim odmazdama nad protivnikom. Situaciju je otežala činjenica što je do kraja 19. stoljeća Alžir napučilo već gotovo milijun Europljana.

Zato što Alžir nije mogao poput susjednih Tunisa i Maroka pregovorima zadobiti nezavisnost, FLN, vojno krilo Alžirskog pokreta za nezavisnost, od 1954. započelo je brutalnim metodama konstantno napadati francuske snage.

Charles de Gaulle iznova je 1958. postao predsjednik Francuske koja je zbog problema u koloniziranim zemljama prolazila veliku krizu te je najavio mogućnost stjecanja alžirske nezavisnosti.

To je pak izazvalo velike demonstracije privilegiranih Europljana u Alžiru, njihovo okupljanje u terorističku skupinu OAS, ali i nekoliko vojnih urota generala Francuske vojske.

Vojni puč je propao, de Gaulle nije likvidiran, a istovremeno su Francusku 1961. potresle nove krizne situacije.

Zasigurno najdramatičnija zbila se tijekom pariških demonstracija u kojima je policija pucala u masu pri čemu je ubijeno oko 200 ljudi, najviše alžirskih demonstranata. Sve to ubrzalo je odluku de Gaullea da u ožujku 1962. potpiše takozvani „Evijanski sporazum“, a koji je omogućio održavanje referenduma.

 

 

Nakon  proglašenja nezavisnosti u srpnju 1862. stotine tisuća europskih useljenika napustili su Alžir u strahu od odmazde, a mladu državu napustila je i Francuska vojska, što je najteže od svih palo zapovjednicima Legije stranaca.

 

Time je okončan rat u kojem je više od milijun ljudi, uglavnom civila, platilo glavom stoljetnu borbu za nezavisnost Alžira.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. DPCM/proleksis.lzmk.hr

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 445 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr