Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Dok je Brijunska deklaracija zaživjela u Sloveniji, u Hrvatsku nije donijela mir; još istoga dana to je najteže osjetilo hrvatsko selo Ćelije
7. srpnja 1991. - Završen kratkotrajni rat u Sloveniji

 

Slovenija

 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

 

Poslije trinaest dana borbi 7. srpnja 1991. obustavljen je kratkotrajni rat u Sloveniji. 

 

U njemu je poginulo 65 osoba: 37 pripadnika JNA, 12 pripadnika slovenske Teritorijalne obrane i policije te 16 civila, od toga desetorica stranaca, vozača kamiona koji su ostali blokirani na cestama. Ranjeno je 330 osoba.

...

Okončanje sukoba bilo je rezultat sastanka ministarske "trojke" Europske zajednice s predstavnicima slovenskih, hrvatskih, srpskih i jugoslavenskih vlasti na Brijunima o ostvarivanju odluka o prekidu vatre u Sloveniji. 

Sastanku se nije odazvao predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Umjesto njega istupao je Borisav Jović. Beograd ionako nije zanimala Slovenija jer je pripremao opću agresiju na Hrvatsku kako bi ostvario stare ambicije o Velikoj Srbiji. Nakon 16 sati zasjedanja na Brijunima je prihvaćen dokument o mirnom rješenju jugoslavenske krize. Još su jednom sve strane pristale na tu formulaciju te se složile da će narodi Jugoslavije sami odlučiti o svojoj budućnosti. 

Na Brijunima je dogovoreno da se JNA povuče u vojarne, a Hrvatska i Slovenija odgode za tri mjeseca primjenu svojih ustavnih odluka o samostalnosti i suverenosti. Istoga dana hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uputio je Poslanicu u kojoj je zajamčio sva prava Srbima u Hrvatskoj i pozvao ih na dijalog. Od međunarodne zajednice je zatražio da što prije prizna neovisnu Hrvatsku na temelju rezultata referenduma o samostalnosti.

 

Dok je Brijunska deklaracija zaživjela u Sloveniji, u Hrvatsku nije donijela mir. Još istoga dana to je najteže osjetilo hrvatsko selo Ćelije, smješteno na tromeđi općina Osijek, Vinkovci i Vukovar. Okruženo Silašom, Bobotom, Palačom i Adom, još od početka agresije na Hrvatsku bilo je meta provokacija. Naposljetku su ga 7. srpnja 1991. opljačkale, zapalile i porušile srpske paravojne postrojbe.

Sve se to dogodilo uz potporu Jugovojske, koja ne samo da nije zaštitila hrvatsko pučanstvo, nego je onemogućila hrvatskoj politici i izvjestiteljima pristup selu. Rijetke slike tog ratnog zločina, snimljene tek nekoliko dana poslije, zaprepastile su svjetsku javnost.

 

Svijet kroz povijest

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. scrshot HRT

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 514 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com