Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

U operaciji Banner sudjelovalo je čak 300 tisuća vojnika od čega ih je oko 1.500 poginulo
IRSKA: Završena operacija Banner (31.7.2007.)
 
Operation Banner
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

 

U ponoć 31. srpnja 2007. završena je Operacija Banner, najdugotrajnija vojna kampanja britanske vojske, pokrenuta zbog stalnih sukoba katolika i protestanata na teritoriju Sjeverne Irske.

 

Britanska vlada u kolovozu 1969. poslala je prve postrojbe elitne Kraljičine regimente koje su trebale pomoći policiji u uvođenju reda, no vojna prisutnost Britanaca umjesto predviđenih nekoliko mjeseci potrajala je 38 godina.

...

Iako su relativno pozitivno dočekani od katolika, vojska je zbog primjene represivnih metoda uskoro postala neprijatelj Irske republikanske armije koja je pak provodila krajnje radikalnu taktiku i štoviše je prva u zasjedama nanijela gubitke Britancima.

 

Neprijateljstvo je nepovratno eskaliralo nakon siječnja 1972. kada su britanski vojnici podlegli provokacijama i otvorili vatru na prosvjednike u Londonderryju, ubivši 14 civila.

Uslijedili su mjeseci silovitih obračuna koji su pak iznjedrili novu veliku tragediju.

Naime, u srpnja iste godine IRA je u Belfastu postavila dvadesetak bombi od čijih je eksplozija poginulo devet osoba. Stoga su Britanci poveli opsežnu operaciju Motorman koja je pak rezultirala novim velikim žrtvama.

 

Krvavi petak

 

Nakon kaotične 1972. obračun je u nižem intenzitetu nastavljen sve do kraja 20. stoljeća.

U operaciji Banner sudjelovalo je čak 300 tisuća vojnika od čega ih je oko 1.500 poginulo, a britanski su vojnici usmrtili 306 osoba. U obračunima u Sjevernoj Irskoj život je izgubilo više od 5.000 ljudi, najviše civila.

 

Iako se desetljetni sukob poimao kao sraz katoličke IRA-e i britanske vojske, operacija Banner imala je mnogo dublje značenje.

Naime, i protestantska većina raspolagala je dobro obučenim naoružanim skupinama koje su izvodile atentate na katolike, čak i na teritoriju Republike Irske.

 

Stoga je unatoč velikim žrtvama gotovo sigurno da bi bez prisutnosti britanske vojske Sjevernu Irsku zadesio žestoki građanski rat s mnogo težim posljedicama.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. DPCM/youirish.com

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 396 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr