Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Škola najvišeg stupnja obrazovanja vojnih časnika u SAD-u
16. ožujka 1802. - Osnovan West Point
 
West Point
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Na današnji dan 1802. američki predsjednik Thomas Jefferson potpisao je dokument kojim se osniva američka Vojna akademija West Point. Akademija je službeno otvorena 4. srpnja 1802. 


Vojna akademija West Point ili The United States Military Academy (Vojna akademija Sjedinjenih Država) vojarna je Američke vojske i vojna akademija. Najstarija je takva ustanova u SAD-u i škola najvišeg stupnja obrazovanja vojnih časnika u SAD-u. 

...

Akademija se nalazi kod gradića West Pointa u državi New York, a prostire se na površini od 65 km². West Point jedna je od najpoznatijih vojnih akademija na svijetu, znana po odličnom obrazovanju i čvrstoj stezi. Diplomci akademije dobivaju vojni čin drugi poručnik u vojsci SAD-a. Moraju služiti minimalno pet godina u aktivnoj službi i tri godine u vojnoj rezervi. Moto akademije je - dužnost, čast, domovina! (eng. Duty, Honor, Country!)

Još je George Washington odredio mjesto današnje akademije za gradnju utvrde. Washington je West Point smatrao jednim od strateški najvažnijih mjesta na cijelom kontinentu. Nadzornik akademije 1817-1833, pukovnik Sylvanus Thayer, poznat je kao otac akademije: povisio je standarde, uveo vojnu disciplinu i isticao časno ponašanje. 

U prvoj polovici 19. stoljeća kadeti koji su završavali West Point bili su odgovorni za gradnju cesta, željeznica, pomorskih luka i općenito prometa u SAD-u. Tijekom posljednjih desetljeća škola prima sve više kadeta iz najrazličitijih skupina, npr. znanstvenike itd.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. YouTube

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 254 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com