Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Nakon referenduma izbio desetodnevni rat
Referendum u Sloveniji (23.12.1990.)

 

Referendum u Sloveniji 1990.

 

 

Dana 23. prosinca 1990. gotovo milijun i pol stanovnika Slovenije s pravom glasa moglo je izaći na referendum i izjasnilko se o pitanju koje je glasilo: „Jeste li za to da Republika Slovenija postane samostalna i neovisna država?“.

 

Njih oko 88,5 posto izašlo je i apsolutnom većinom, od oko 93 posto, glasovalo za neovisnost.

...

Tri dana poslije Skupština Republike Slovenije na svečanoj je sjednici proglasila ove rezultate valjanim. Na temelju njih, nakon nekoliko mjeseci detaljnih priprema, Skupština Slovenije je 25. lipnja 1991. proglasila neovisnost od Jugoslavije.

 

 Dva dana nakon toga izbio je desetodnevni rat između Slovenije i Jugoslavenske narodne armije, koja nije htjela priznati rezultate referenduma. Velika je sila poražena i relativno se brzo povukla se iz Slovenije, kako bi u već pokrenutom ratu u susjednoj Hrvatskoj imala što bolji strateški položaj i kako bi pomagala pobunjenim Srbima, odnosno podupirala velikosrpsku agresiju koju su predstavljali kao borbu za očuvanje Jugoslavije. Golemu važnost u porazu JNA u Sloveniji imale su mudre odluke slovenskih političara koji, za razliku od hrvatskih nisu dopustili da se na početku 1990. razoruža republička Teritorijalna obrana.

Hrvatska je, kao i Slovenija, provela referendum, ali gotovo šest mjeseci poslije, 19. svibnja 1991. Odaziv građana bio je iznimno velik. Hrvati su se, poput Slovenaca, u apsolutnoj većini izjasnili za samostalnost. No, za razliku od susjeda, cijenu izlaska iz Jugoslavije platili su dugogodišnjim krvavim ratom.

Zanimljivo, nakon rata demokratski sustav dviju susjednih zemalja razvijao se potpuno različito. Slovenci su u idućih 20 godina održali 14 referenduma, dok se u Hrvatskoj više nije proveo referendum, sve do glasovanja o pristupanju Europskoj uniji.

 

Slovenija - rat 1990.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. UCM, 2. shrani.si

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 385 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com