Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Dogovorena je i amnestija za pripadnike Armije BiH i HVO-a, ukoliko ih ne tereti međunarodni sud
Tuđman - Izetbegović: Zajedničko vijeće za suradnju dviju republika (Sarajevo, 1996.)

 

Tuđman - Izetbegović, rezidencija Konak

 

 

Godine 1996. (4. siječnja) hrvatski predsjednik Franjo Tuđman stigao je u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

 

U luksuznoj rezidenciji "Konak", poznatoj po tome što je u jednoj od njenih odaja nakon atentata 1914. bio i posmrtni odar austrougarskog nadvojvode Franza Ferdinanda i njegove supruge Sofije, Tuđmana je srdačno ugostio predsjednik BiH, Alija Izetbegović.

...

 

Dva predsjednika potom su sudjelovala u radu prve sjednice Zajedničkog vijeća za suradnju dviju republika  na kojoj su razgovarali kako najbolje provesti nedavno potpisan Daytonski sporazum.

Naime, slijedom Washingtonskih sporazuma od ožujka 1994. i Mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu od prosinca 1995. Republika Hrvatska i Federacija BiH postigle su Sporazum o uspostavljanju posebnih odnosa. U okviru toga raspravljali su o prioritetnoj temi: kako Federaciju BiH učiniti što prije funkcionalnom, na obostrani interes i zadovoljstvo bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Dogovoreno je da što prije treba ustrojiti Vladu Federacije i Vladu BiH, i pokrenuti ustrojavanje kantona i općinskih vijeća, kako bi vlast mogla funkcionirati i na lokalnoj razini. Također je dogovoreno da se na sastancima Zajedničkog vijeća sve odluke donose konsenzusom, a predviđeno je da zasjeda barem jedanput u tri mjeseca u ostalim gradovima, a ne samo u Zagrebu i Sarajevu. Dogovoreno je ukidanje viza za građane Federacije, kao i amnestija za pripadnike Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, ukoliko ih ne tereti međunarodni sud.

Iako su oba predsjednika zadovoljno okončala susret puni optimizma i nade, pokazalo se da su problemi mnogo veći i da dio deklarativno dogovorene suradnje između dvije republike ipak neće biti moguće provesti. No, u prvom razdoblju suradnja je funkcionirala i više nego kvalitetno.

Samo tijekom 1996. Hrvatska i BiH potpisale su i sklopile čak 14 ugovora o međusobnoj suradnji.

 

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: UCM

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 606 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com