Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Gandhi je bio prava personifikacija Indije
2. listopada 1869. - Rođen Mahatma Gandhi
 
 
Mahatma Gandhi
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

“Upravo zaprepašćuje do koje je mjere Gandhi predstavljao Indiju i kako je vjerno izražavao dušu te stare izmučene zemlje. Gandhi je bio prava personifikacija Indije, i njegove mane bile su mane Indije”.

 

Tim je riječima dugogodišnji suradnik Gandhija Javaharlal Nehru opisao velikoga indijskog vođu, koji se rodio 2. listopada 1869. 

...

Mohandas Karamchanda Gandhi, poslije prozvan Mahatma, što na sanskrtu znači “velika duša”, istaknuo se u razdoblju između dva svjetska rata kao figura koja je dominirala na pozornici društveno-političkog i nacionalnog života indijskoga potkontinenta.


Rano je spoznao glavne probleme koji tište njegove sunarodnjake: kolonijalnu podjarmljenost Velikoj Britaniji i vjerske suprotnosti u Indiji. U političkom djelovanju bio je pristaša nenasilja iz kojega je proizašla politička doktrina “gandizma”, odnosno građanskog neposluha i uskraćivanja suradnje kolonijalnim vlastima. Kao vođa Indijskog nacionalnog pokreta pokrenuo je milijunske narodne slojeve u borbu za neovisnost. To ga je više puta odvelo u tamnicu, ali nije mu slomilo duh.

Pasivne metode otpora vodile su ga u česte sukobe sa suradnicima, koji su tražili žešću borbu. Poslije Drugoga svjetskog rata protivio se britanskoj podjeli zemlje na dva naroda i zauzimao za stišavanje antagonizma između muslimana i hindusa. Indijski se potkontinent 1947. podijelio na dvije države – Indiju i Pakistan koje su stekle nezavisnost, što je dovelo do krvavih obračuna između muslimanskoga i hinduskoga stanovništva. Gandhi je tada posljednji put podignuo glas protiv vjerskog i vojnog nasilja, prisilio sukobljene strane na pregovore, ali ga je 1948., na putu prema mjestu gdje je obavljao večernju molitvu ubio poludjeli hinduski fanatik.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Autor: HRT

 

 

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 375 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com