Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Sin visokog oficira zrakoplovstva JNA, još od mladosti bio je sklon kriminalu i čest posjetitelj odgojnih ustanova i zatvora
15. siječnja 2000. - Ubijen ratni zločinac Arkan

 

Ubojstvo Arkana

 

 

U beogradskom hotelu Intercontinental 15. siječnja 2000. ubijen je ratni zločinac, Željko Ražnatović – Arkan.

 

Ražnatović, sin visokog oficira zrakoplovstva JNA, još od mladosti bio je sklon kriminalu i čest posjetitelj odgojnih ustanova i zatvora. Na gotovo cijelo desetljeće emigrirao je iz Jugoslavije, nastavljajući s teškim pljačkama, ubojstvima i bjegovima iz zatvora diljem zapadne Europe.

...

 

Početkom osamdesetih godina vratio se u Jugoslaviju i nastavio s istim aktivnostima, a iz zatvora su ga izvlačile političke veze, odnosno tajne službe za koje je očito i u emigraciji obavljao prljave poslove. Uoči raspada države, Ražnatović je postao poznat javnosti kao vođa koji je ujedinio Delije, navijače beogradske Crvene zvezde.

 

No bio je to paravan za regrutiranje u „Srpsku dobrovoljačku gardu“ osnovanu u manastiru Pokajnica krajem 1990. Ona je bila dio specijalne postrojbe, „Crvene beretke“ Službe državne bezbednosti Srbije, koje je ustrojio Frenki Simatović.

 

 

Zanimljivo, u počecima oružanog sukoba naoružanog Ražnatovića je uhitila hrvatska policija, ali je pod nerazjašnjenim okolnostima pušten.

To se pokazalo katastrofalnim jer je Ražnatović potom organizirao kamp za obuku u okupiranom Erdutu i predvodio „Gardu“ po svim bojišnicama napadnute Hrvatske, a potom Bosne i Hercegovine.

 

Zločinački karakter Arkanovih vojnika posebno je došao do izražaja prilikom napada na Bijeljinu u travnju 1992. Naime, osim borbene kvalitete „Gardu“ je još više pratio loš glas zbog počinjenih zločina i pljačke okupiranih područja. Dio raskoši i bogatstva koje je Arkan tako stekao javnost je vidjela na pompoznom vjenčanju s poznatom srpskom pjevačicom turbo folka, Svetlanom Veličković-Cecom.

 

Ražnatović se okušao i u politici, ali i sportu, prisvojivši klub Obilić s kojim je čak osvojio naslov prvaka Jugoslavije.

 

Ipak, pucnjevima iz strojnice okončan je život ovog kriminalca i ratnika, iako se ne zna je li to bio mafijaški ili politički motiviran atentat.

 

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: DPCM

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 438 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com