Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

"Jedina sam žena u Engleskoj koja smije pisati što želi"
25. siječnja 1882. - Rođena Adelaida Virginia Woolf
 
 
Adelaida Virginia Woolf
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Engleska književnica Virginia Woolf u pisanje je unijela svoj buran i bogat život. Rođena je u Londonu 25. siječnja 1882. Bolovala je od manične depresije, a u smrt je samovoljno pošla 1941. u rječici pokraj svoje kuće u Richmondu.

 

Jak očev autoritet obilježio je djetinjstvo te spisateljice. Izlazak iz klaustrofobičnog svijeta očeve kuće bio joj je u pisanju.

...

Pažljivo je promatrala žene, sufražetkinje, u borbi za pravo glasa i vatreno ih podupirala. Zato u njezinim romanima žena nije predmet društvene analize, nego žarište i izvor osviještenosti te osjetljivosti za ljude i prirodu.

Iz dnevnika Virginije Woolf vidi se kako je stalno pokušavala pronaći pravi oblik i riječi kojima bi izrazila svoju viziju. Umjesto kronološkog zapleta, jasne radnje i dramatskih događaja, pripovijest bi utjecala u razne umove i istjecala iz njih u govor, tišinu, u prošlost i sadašnjost, i opet bi ulazila u njih.


Neprestano je tražila jezik za stvari o kojima je teško pisati: za sjećanje, snove, miješanje tjelesnih i čuvstvenih stanja, dok je realitet smatrala nevažnim. Svoje likove povezivala je fluidnom strujom svijesti. Takvim odnosom spram književnosti Virginia Woolf dala je poseban doprinos novom obliku romana tzv. tehnici toka svijesti. Roman Gospođa Dalloway sama autorica smatrala je svojim najboljim ostvarenjem.

Virginia Woolf s mužem je osnovala izdavačku kuću Hogarth u kojoj su se objavljivala njezina djela. U dnevnik je zapisala: Jedina sam žena u Engleskoj koja smije pisati što želi.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 543 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr