Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Atatürk - otac Turaka
12. ožujka 1881. - Rođen Mustafa Kemal Paša Atatürk
 
Ataturk
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Veliki turski državnik i "otac Turaka" Mustafa Kemal Paša Atatürk rođen je 12. ožujka 1881. u Thessaloníkiju, a umro je 10. studenoga 1938. u Istanbulu.Velika turska narodna skupština proglasila je 13. kolovoza 1923. republiku, a velikog borca za oslobođenje Turske od strane okupacije i dominacije i provjerenog protivnika sultanskog samodržavlja, Mustafu Kemal Pašu, izabrala za prvoga turskog predsjednika. 

...

Mladoturci su ponudili novi program koji je trebao Tursku izvesti iz srednjovjekovnog mraka i uvesti je u red modernih svjetskih država. Taj pokret vodi genijalni državnik, veliki vojskovođa i odani borac za novu Tursku - Mustafa Kemal Paša Atatürk. 

Poslije sloma u Prvome svjetskom ratu Turska je okupirana i pobjednici je namjeravaju svesti na petinu nekadašnjeg područja. Kemal Paša vodi nacionalni pokret za nezavisnost Turske, otkazuje poslušnost vladi u Istanbulu i osniva novu vladu u Ankari. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Izvanrednim vojnim uspjesima i bitkama (koje sam vodi) Kemal - paša uspijeva otjerati Grke iz Turske i brzim napredovanjem prema Carigradu dovesti u pitanje okupacijski status pobjednika iz Prvoga svjetskog rata. U dramatičnim okolnostima sporazumno se ukida osvajačka Turska koja se morala odreći Arabije, Egipta, Sudana, Tripolitanije, Mezopotamije, Palestine i Sirije, otoka Lemnos, Samotrake, Mitilene, Hiosa, Samosa, Nikarije i svih drugih otoka koji su udaljeni više od tri milje od turskih obala. 

U novoj Turskoj, čije su granice napokon određene, pod vodstvom Kemal - paše, događaju se duboke društvene reforme. Ukida se sultanat, svi građani postaju ravnopravni, golemi veleposjedi aga i paša dolaze pod udar agrarne reforme, organizira se moderno pravosuđe, odvaja se crkva od države, reformiraju se kalendar i jezik, uvodi se latinica kao pismo, zabranjuje se nošenje fesa i feredže i žene dobivaju pravo glasa. 

Turska postaje moderna zemlja i Turci svomu vođi, pobjedniku nad neprijateljima i osnivaču kemalizma kao vodeće ideologije, svomu Mustafi Kemal Paši, podaruju visoki naslov Atatürk, što u prijevodu znači - otac Turaka.

 

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 407 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja