Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Od vrlo siromašnog, gotovo ružnog i nezanimljivog djeteta postao je slavan, cijenjen i svjetski poznat književnik
2. travnja 1805. - Rođen Hans Christian Andersen
 
Andersen
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Bajke leže u meni poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet. Zapisao je to Hans Christian Andersen, danski književnik, čija je slava prerasla granice njegove domovine. 


Andersenov životopis kao da je i sam maštovito ispričana bajka. Od vrlo siromašnog, gotovo ružnog i nezanimljivog djeteta postao je slavan, cijenjen i svjetski poznat književnik. Mnogi su rekli da je priča Ružno pače zapravo Andersenova autobiografija. 

...

Rodio se 2. travnja 1805. u Odenseu u siromašnoj obitelji. No, otac postolar očito je pokazivao razumijevanje za Hansovu sanjalačku prirodu. Čitao mu je priče iz Tisuću i jedne noći, a poslije, kada je sam naučio čitati, izvodio je Shakespearove drame u kazalištu što mu ga je otac načinio. 

Ali otac je umro kada je dječaku bilo jedanaest godina pa je obitelj još više osiromašila. Zanesen kazalištem, Andersen u 14. godini odlazi u Kopenhagen kako bi izučio kazališnu školu. No, tamo ga ismijavaju i proglašavaju nedarovitim. Ipak, uz pomoć pokrovitelja uspijeva završiti studij. 

Godine 1835. objavljuje prve bajke i roman Improvizator, u kojem slika narodni život u Italiji. Roman mu odmah donosi slavu i prevodi se na nekoliko jezika. Poslije će Andersen napisati i roman o narodnom životu u Danskoj. 

Povjesničari književnosti dobrim ocjenjuju i njegove putopise nastale nakon brojnih putovanja, na primjer Pjesnikov bazar, U Švedskoj, U Španjolskoj, a posebno mjesto zauzima Slikovnica bez slika, putopis u kojem Mjesec u 33 večeri siromašnom slikaru priča ono što on vidi sa svoje visine. S poznatim junacima bajki, na kojima se naraštajima napajala dječja mašta, izvrgava ruglu glupost i sebičnost, prijetvornost i zlobu. I danas se umjetnici znaju poslužiti Carevim novim ruhom ili Ružnim pačetom kao parabolom. 

Umro je 4. kolovoza 1875. u Kopenhagenu.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 559 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr