Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

‘Osjetila sam samo prvi metak. Ostalih deset ne’
HEROINE VUKOVARA: Vasilija Tucker i Beti Geušić
 
 

 

U vihoru rata

 

 

Vasilija Tucker i Beti Geušić hrabre su dragovoljke Domovinskog rata koje su i nakon ratnog prijateljstva prilikom obrane Vukovara – ostale neraskidivo povezane. Svoja sjećanja, ove su herojske žene evocirale u HRT emisiji, a ono što su ispričale o tim danima, teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim.

 

U kolovozu 1991. godine Vukovarka Beti imala je 19. Umjesto kupanja i izlazaka, navukla je uniformu i bez znanja roditelja priključila se obrani.

...

 

“Jednostavno neću da odem. Ne želim.”

“Najgore je što su naši roditelji plaćali sve te avione i tenkove koji se sada okreću protiv nas. To je najgore… Nekad sam pjevala kad je brat išao u armiju, a sada mi dođe da plačem”, izjavila je kao tek stasala djevojka pred kamerama u ratnom Vukovaru.

“Trebalo bi nam još više djevojaka jer ipak lakše je da one izvlače i previjaju ranjenike nego da dečki ostavljaju pušku i to rade. U svakoj ljudskoj psihi je strah, ali ja jednostavno neću da odem… Ne želim. Ostat ću do kraja”, rekla je ova hrabra djevojka.

Vasilija Tucker bila je u ranim tridesetima i kao samohrana majka dvoje djece radila je u Borovu, a uz posao je studirala medicinu. Kada je zaratilo, poslala je djecu iz grada i prijavila se u ZNG. Ona se prisjetila trenutka kada je prvi put ugledala mladu Beti s kojom se zajedno skrivala od granata, ali i teškog ranjavanja od kojeg i danas ima posljedice:

 

“Osjetila sam prvi metak. Ostalih deset ne.”

“U rat sam došla kao doktorica, ali ako je borba, ne sjedite i ne čekate tko će biti ranjen, nego se borite. Bježeći u neko dvorište, dočekao me transporter. Sjećam se samo prvog metka, presjekao mi je kost i noga mi je visjela. Znala sam da sam ranjena u nogu i pokušala sam skakutati. Međutim, nije mi bilo jasno zašto padam. Uopće nisam bila svjesna ostalih deset metaka…”

Dok se sklanjala, Vasilija je dobila još jedan metak u prsa.

“Došla sam do bombe i stavila osigurač u usta. Rekla sam ‘ja im u ruke živa ne idem’.

Vasilija Tucker je dva sata čekala da je izvuku, a u vukovarskoj bolnici su joj jedva a spasili život. Teško je pristala na izlazak iz grada s posljednjim konvojem ranjenika. Da nije, prošla bi kao svi zarobljeni ranjenici koji su iz bolnice odvedeni na Ovčaru.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 679 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com