Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Bojnik Alfred Hill nije dočekao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, ali  je svojim likom i dijelom ušao u povijest i ugradio sebe u temelje  samostalne i suverene Republike Hrvatske
'Kad čujete Atilu (Alfred Hill), onda počnete vjerovati i u nemoguće'
 
Alfred Hill
 

 

U vihoru rata

 

 

Alfred Hill rođen je 14. svibnja 1956. godine u Vukovaru. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Po završetku fakulteta vraća se u rodni kraj, ženi se te dobiva kćer Stašu. Upošljava se u Upravi šuma Osijek, u pravnom odjelu.

 

Živi naizgled normalno i ni po čemu se ne razlikuje od drugih, no sa prvim znacima demokratskih promjena stavlja se na raspolaganje demokratskim snagama  a od 10. svibnja 1991. godine ulazi u sastav pričuvnih snaga Zbora narodne garde Vukovar i sudjeluje od prvog dana u organiziranju obrane Vukovara.

...

Kao iskusnog i hrabrog bojovnika, zapovjednik obrane grada Vukovara Mile Dedaković – Jastreb 25. rujna 1991. godine imenuje Alfreda Hilla prvim zapovjednikom satnije VP Vukovar, 204. Vukovarske brigade.

Alfred Hill – Atila (borbeni nadimak) sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju VP, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara.

Kao zapovjednik satnije bio je u svemu prvi i ispred svojih bojovnika. Dana 16. listopada 1991. godine  poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Odlukom Vrhovnika OS RH, Predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, 29. travnja 1993. godine dodijeljen mu je  posmrtni čin bojnika OS RH.

Nakon ekshumiranja njegovih posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Vukovaru, uz vojne počasti zajedno sa poginulim braniteljima Vukovara, pokopan je u Vukovaru, 20. lipnja 1998. godine, na Novom groblju u Aleji branitelja Vukovara.

Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske, 30. rujna 1998. a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije,  Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

19.svibnja 1999.godine obilježavajući 7.obljetnicu utemeljenja Nastavnog središta VP OS RH, u krugu vojarne Nastavnog središta Senjak, 1.Oranički odvojak bb, Zagreb, otkriveno je poprsje Bojnika Alfreda Hilla.

Odlukom predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH dr. Franje Tuđmana, 30. ožujka 1999. Godine bojnik Alfred Hill je posmrtno odlikovan redom »Kneza Domagoja s ogrlicom« i »Redom hrvatskog trolista«.

Bojnik Alfred Hill nije dočekao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, operacije »Maslenica«, »Bljesak«, »Oluju«, Mimohode OS RH i slobodu, ali  je svojim likom i dijelom ušao u povijest i ugradio sebe u temelje  samostalne i suverene Republike Hrvatske, Oružanih snaga RH, a posebno VOJNE POLICIJE  OS RH.

 

 

Ime bojnika Alfreda Hilla nosi ustrojstvena jedinica Vojne policije, vojnopolicijsko nastavno središte.

Njegov zapovjednik, pukovnik Mile Skukan rođeni je Vukovarac, sudionik obrane grada Vukovara, a Alfreda Hilla je poznavao. Prisjeća se kako je 16. ožujka 1991. ušao u djelatni sastav MUP-a jer je to tada bila jedina organizirana formacija za obranu Republike Hrvatske od nadiruće agresije.

Postalo je jasno da vod Vojne policije koji je do tada bio u Vukovaru neće biti dovoljan, počelo je formiranje satnije Vojne policije. ”Na zahtjev Mile Dedakovića Jastreba i Branka Borkovića da se u Vukovaru ustroji Vojna policija, osim djelatnika MUP-a pozvan je i Alfred Hill koji je imao znanja o vojnopolicijskim zadaćama. Prihvatio je dužnost i u rujnu 1991. postao zapovjednik Samostalne satnije Vojne policije u Vukovaru,” govori pukovnik Skukan.

A pripadnici Vojne policije, u okruženom su Vukovaru tad obavljali brojne zadaće: od klasičnih vojnopolicijskih poslova održavanja stege, čuvanja javnog reda i mira, nadziranja skloništa u kojima je bio velik broj civila, mobilizacije i provedbe mobilizacijskog razvoja obrane grada Vukovara do borbenih zadaća. Oni su bili interventne snage zapovjednika obrane koje su, kad je to trebalo, vraćale probijene crte obrane.

Pukovnik Mile Skukan, tad dvadesetpetogodišnji mladić, bio je svuda gdje je trebalo, gdje je mogao biti pridonoseći obrani Vukovara. Ranjen je 2. listopada 1991., prostrijeljene desne ruke vratio se u borbe i na svoj položaj na Dudiku nakon jedva dva dana liječenja. Vijest o pogibiji Alfreda Hila zatekla ga je na Dudiku. ”Išli smo u popunu streljivom, bila je večer, tad smo saznali da je naš Hill poginuo, a prije toga smo saznali i za smrt Blage Zadre. Kako da vam kažem? Samo je zavladala jedna jeza, jedan velik muk. Nismo puno govorili. Šutjeli smo, gledali smo jedan drugoga u oči i razmišljali smo tko je sljedeći. Samo tuga. Tuga bez puno riječi.”

Obrane Vukovara i prvog zapovjednika satnije Vojne policije Alfreda Hilla sjeća se i umirovljeni pukovnik HV-a i jedan od zapovjednika Vojne policije u Vukovaru, Drago Adžaga.

Kao tadašnji djelatnik Policijske uprave vukovarske izmješten je iz MUP-a u ZNG sa zadaćom ustrojavanja satnije Vojne policije. Tad upoznaje Alfreda Hilla. Sjeća ga se kao odgovornog, profesionalnog i hrabrog čovjeka s kojim je brzo uspostavio dobru suradnju. ”Posljednji smo se put vidjeli 10. listopada. Tad je bila akcija na Sajmištu zbog vraćanja i učvršćivanja položaja.

On je vodio jednu grupu Vojne policije, ja sam vodio drugu. On je išao jednom ulicom, ja drugom. To je bio naš posljednji susret. Hill je ostao na tom položaju koji je vratio i učvrstio, a ja sam bio vraćen u Vojnu policiju sa zadaćom da ponovno provedemo mobilizaciju kako bismo mogli zamijeniti vojne policajce koji su na položajima. To smo radili do 16. listopada, a 16. ujutro saznali smo da su neprijatelji probili crtu na mjestu koje je Hill držao i dobili smo zadaću da idemo učvrstiti te položaje.

Dok smo to radili, dok smo vraćali položaje, cijelo prije podne nismo ni znali da je on poginuo, tek poslije smo saznali. A navečer smo saznali da je poginuo i Blago Zadro,” prisjeća se pukovnik Adžaga koji je nakon pogibije Alfreda Hilla preuzeo zapovijedanje satnijom do ranjavanja.

Bojnik Marin Ivanković danas je djelatnik MORH-a izmješten na rad u Javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, a 1991. je kao pripadnik satnije Vojne policije kojoj je zapovijedao Alfred Hill sudjelovao u obrani Vukovara.

Bojnik Ivanković bio je jedan od četvorice koji su se dragovoljno javili za izvlačenje zapovjednika Hilla kad je rečeno da je ranjen. ”Nekih stvari koje su se događale 16. listopada 1991. detaljno se sjećam. Znam da smo dobili informaciju o velikom neprijateljskom napadu na Srpsko pravoslavno groblje. Dio naših vode borbe, mi se nalazimo u kući preko puta pravoslavne crkve, u Ulici Josipa Kraša. Dobivam informaciju da nam je zapovjednik ranjen i da se nalazi u jednoj kući u Zelenoj ulici. Nas četvorica javljamo se dragovoljno otići tamo. Naravno, ne možete hodati cestom, neprijateljski vojnici tuku cestu. Zato smo se probijali kroz kuće, išli smo kroz prozore kuća, rušili smo zidove. Došli smo tako do zgrade, to je bilo jedno veliko skladište a preko puta njega nalazio se naš zapovjednik Hill. Sjedi. Naslonjen. Pored nekog bunara, između bunara i kuće, blijed je kao zid. Pored njega, možda tri metra dalje sjedi drugi čovjek, u šoku je, blijed je kao zid – ali on je živ. Hvatamo pokojnog zapovjednika Hilla, pokušavamo ga staviti na neka nosila ili u deku, ne znam sad točno što smo imali. Nekako ga utovaramo. Tada Brzi, jedan momak iz saniteta nekako nekim vozilom uspijeva doći barem jedan dio puta, i nas četvorica ga nosimo ali on je već bio mrtav. U svakom slučaju, nismo htjeli da njegovo tijelo ostane neprijateljima. Taj je položaj zapravo bio vraćen, odbijen je napad na Pravoslavno groblje, položaj je vraćen, ali zapovjednika smo izgubili,” priča bojnik Ivanković koji zadnje četiri godine svoju Bitku za Vukovar i istinu o njemu vodi objašnjavajući posjetiteljima Memorijalnog centra Domovinskog rata činjenice o obrani Vukovara.

Vukovarski branitelj, jedan od osnivača Vojne policije u Vukovaru, umirovljeni satnik HV-a Damir Maduna u vukovarsku satniju Vojne policije dolazi kao dotadašnji pripadnik MUP-a. Osim redovnih borbenih zadaća, zadaća osiguranja raznih objekata i zapovjedništava jedna od zadaća Vojne policije  bila je i mobilizacija vojnih obveznika.

Satnik Maduna se prisjeća: ”Kako je Bitka za Vukovar odmicala, vojnih obveznika bilo je sve manje i bili smo prinuđeni mobilizirati ljude. To je za mene bila najteža zadaća. Lakše mi je bilo biti na prvoj crti, ondje sam znao šta je šta. Eto, to je bila jedna od najnezahvalnijih zadaća, ali morali smo je odraditi ako smo željeli braniti Vukovar, ” a o zapovjedniku Alfredu Hillu kaže: ”Bio je čovjek koji vas osvaja. Kojem vjerujete. Kad čujete njega, onda počnete vjerovati i u nemoguće.”

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM / hrvatski-vojnik.hr

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/hrvatski-vojnik.hr/wikipedia/vojna-policija.com

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 378 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com