Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

U borbama za Lipik poginula su čak četiri zapovjednika obrane
28. studenog 1991. - okupacija Lipika
 
Lipik

 

U vihoru rata

 

 

 

Nakon što je prvi puta djelomično okupiran početkom listopada Lipik je drugi puta bio gotovo u potpunosti okupiran 28. studenog 1991.

 

Dodatno osnaženi oklopom i specijalnim postrojbama pobunjeni Srbi i JNA pokrenuli su dan ranije novu ofenzivu te su potisnuli branitelje i zapravo stekli kontrolu nad cijelim gradom.

...

 Okupacija je trajala svega tjedan dana jer već 6. prosinca uspješno je okončano oslobođenje Lipika.

- sadržaj se nastavlja -

 

Lipik

 

U napadu 28. studenog poginuo je zapovjednik gradske obrane, Libijac Ibrahim Abushaala Gadafi. Gadafi, koji se stavio na raspolaganje hrvatskim  još prije početka izbijanja ratnog sukoba, doselio se u Lipik u namjeri da zasnuje obitelj.

Kako je stekao golemo vojno iskustvo u ratu između Libije i Čada, ubrzo je zadobio povjerenje među braniteljima. Upoznavao ih je s rukovanjem protuoklopnog oružja, vršio obuku pripadnicima interventnih postrojbi te je ustrojavao obrambene punktove. Bio je stručnjak za gerilsko i urbano ratovanje, sklon improvizacijama, stoga je često odlazio u pogibeljne diverzantske akcije.

S obzirom na pogibiju zapovjednika Zdravka Mancea, Gadafi je u čak dva navrata zapovijedao obranom Lipika.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Bitka za Lipik posebna je upravo po pogibijama zapovjednika gradske obrane čime vjerojatno predstavlja kuriozitet Domovinskog rata.

Naime, u borbama za Lipik poginula su čak četiri zapovjednika obrane: Marijan Žunić, Zdravko Mance, Berislav Ivošević i Ibrahim Abushaala Gadafi. Sva četvorica zapovjednika obrane poginula su tijekom listopada što dovoljno govori koliko je taj mjesec bio kritičan i težak za malobrojnu obranu Lipika, odnosno za cijelu pakračku bojišnicu.

Zanimljivo, i peti zapovjednik obrane Lipika, Branko Božičević Brada, poginuo je nakon oslobođenja grada, ali u borbama koje su uslijedile u Bosanskoj Posavini 1992. godine.

Tijekom kritične jeseni i zime u Pakracu i Lipiku vodile su se žestoke ulične borbe, stoga je prisutnost stručnjaka poput Abushaale Gadafija u Lipiku kao i nekolicine stranih dragovoljaca u Pakracu bila itekako bitna za uspješnu obranu od naleta daleko nadmoćnijeg velikosrpskog agresora.

 

 

foto: 1. DPCM/scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 433 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com