Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Toga dana samo na povijesnu jezgru palo je više od 600 granata
CRNI PETAK ZA DUBROVNIK (6.12.1991.)
 
Bitka za Dubrovnik
 

 

U vihoru rata

 

 

 

Šesti prosinca 1991. ostat će zabilježen kao crni petak za Dubrovnik.

 

Toga je dana jugovojska, popunjena srpskim i crnogorskim rezervistima, napala topovima, tenkovima i brodovima grad pod Srđem.

...

Još od početka listopada 1991. znatno nadmoćnije neprijateljske snage Podgoričkog i Užičkog korpusa, Vojnopomorskog sektora Boka te Teritorijalne obrane i policije Crne Gore držale su Dubrovnik u okruženju. Jedina veza s ostatkom Hrvatske bili su gliseri dubrovačkog Odreda naoružanih brodova.

Nakon pada Župe i Brgata borbe su se počele voditi na samim prilazima Gradu. Nastojeći zauzeti plato Srđa i tako prisiliti Dubrovnik na predaju, agresorske su snage od sredine studenog neuspješno napadale tvrđavu i povijesnu jezgru grada. Kratkotrajno varljivo primirje i pregovori nisu donijeli znatnije rezultate.

Nedugo prije stupanja na snagu novog primirja neprijatelj je još jednom pokušao zauzeti Srđ kako bi njegovim osvajanjem konačno izborio dugoočekivanu predaju.

Borbe za Dubrovnik počele su u 5 sati i 50 minuta ujutro pješačkim napadom na Srđ iz tri smjera uz potporu četiri tenka, brojnog topništva i četiri topovnjače.

Malobrojni branitelji, njih tridesetak, morali su se povući u unutrašnjost tvrđave, dok im je potporu pružalo slabo hrvatsko topništvo. Zbog neuspjeha i velikih gubitaka neprijatelj je tada razornu vatru usmjerio na Dubrovnik i na sve obrambene položaje od Sustjepana do Belvederea.

Toga dana samo na povijesnu jezgru palo je više od 600 granata različitog kalibra, tako da nijedno zdanje nije ostalo neoštećeno. Pogođene su palača Sponza i crkva Svetog Vlaha, Stradun, franjevački i dominikanski samostan, gradske zidine, luka i hoteli a 6 je objekata potpuno izgorjelo.

U napadu je poginulo 19 osoba, a više od 600 ih je ranjeno.

Junačkom obranom Grada dubrovački su branitelji nanijeli agresoru odlučujući poraz, kojim su uz pritisak svjetske javnosti, zaustavili njegovo daljnje napredovanje. Svi dotadašnji vojni uspjesi jugovojske, pretvorili su se u odlučujući politički poraz.

Dubrovnik je svojom žrtvom i herojstvom donio Hrvatskoj potporu međunarodne zajednice i time dao nemjerljiv doprinos njezinu međunarodnom priznanju.

 

Bitka za Dubrovnik

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/HRT

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 325 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com