Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Pokušaj proboja varaždinskih Roda prema Vukovaru
9. studenog 1991. - boj za Karadžićevo
 
Boj za Karadžićevo
 

 

U vihoru rata

 

 

 

U pokušaju probijanja blokade Vukovara, pripadnici specijalne policije iz Varaždina („Rode“) izveli su 9. studenoga 1991. godine vrlo hrabar, ali rizičan i kako se ubrzo pokazalo pogibeljan napad na selo Karadžićevo u istočnoj Slavoniji.

 

Krenuli su u pomoć Vukovaru u kojemu se nalazilo i oko 200 Varaždinaca uključenih u njegovu obranu.

...

U akciju se nisu uključile postrojbe čija je to također zadaća bila, a angažirane su po zapovijedi tadašnjeg zapovjednika Operativne skupine Vukovar – Vinkovci – Županja, Mile Dedakovića Jastreba. Topnička potpora je potpuno izostala (nisu djelovali čak ni minobacači), tako da su specijalci „Roda“ bili prepušteni sami sebi.

Potpuno iznenađenje uslijedilo je kad su ušli u samo selo.

Naime, izviđanjima izvršenim prethodnog dana utvrđeno je kako na ovom području jugovojska i četnici ne raspolažu velikim snagama, ali su oni tijekom noći dovukli dodatne snage, te topništvo, tenkove i teške strojnice, tako da je hrvatske specijalce dočekala izuzetno jaka vatra koja je onemogućila svako napredovanje.

Neprijatelju se nije moglo parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore, pa su se „Rode“ našle u vrlo teškoj situaciji iz koje su ih nastojali izvući pripadnici ZNG-a.

Četvorica specijalaca „Roda“ su poginula (Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun i Zvonimir Kardoš), a jedan (Vlado Štampar) se još uvijek vodi kao nestao. Ranjeno je 28 pripadnika ove postrojbe.

Mora se naglasiti kako su naši dečki iz Zagorja, pa i Varaždinci, u Domovinskom ratu bili angažirani na svim bojištima – od Iloka i Vukovara preko Banovine, Korduna, Like, Dalmacije, Gorskog kotara do Dubrovnika i Konavla. Borili su se izuzetno hrabro i požrtvovno i podnijeli velike žrtve.

 

Vukovar i cijela Slavonija preživjele veterane iz Zagorja i danas dočekuju s radošću i zahvalnošću na obilježavanjima obljetnica.

 

Oni su na djelu pokazali kako se voli i brani Domovina.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM/scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Zlatko Pinter

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 300 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com