Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Odlazak Slovenije iz jugozagrljaja Srbija i Crna Gora ne samo što su prihvatile nego su ga i poticale, kako bi se lakše obračunale s demokratskom Hrvatskom
Napad JNA na Sloveniju (27. lipnja 1991.)
 
Rat u Sloveniji

 

U vihoru rata

 

 

 

Samo dva dana nakon što je slovenski parlament izglasao odcjepljenje od Jugoslavije i proglasio nezavisnost, Jugoslavenska narodna armija napala je 27. lipnja 1991. Sloveniju. 


Njezini su tenkovi izašli iz vojarni kako bi ponovno preuzeli nadzor nad međunarodnim graničnim prijelazima na kojima su već bili postavljeni slovenski nacionalni simboli i natpisi s imenom nove države.

...

Pripadnici slovenske teritorijalne obrane i milicije na to su blokirali prometnice barikadama. Uskoro je došlo do silovitih okršaja u kojima se JNA koristila i ratnim zrakoplovstvom. Mnogima u samoj armiji, a posebno mladim vojnicima nije bilo jasno što se događa.

Slovenija je opozvala svoje predstavnike u saveznim organima, a Janez Drnovšek povukao se s položaja člana Predsjedništva Jugoslavije. Ustavni predsjednik toga Predsjedništva Stjepan Mesić zatražio je od štaba Vrhovne komande u Beogradu da odmah obustavi sve vojne operacije u Sloveniji. Istodobno, priopćenje je poslao svjetskoj javnosti, vijeću Europske zajednice i Konferenciji o europskoj sigurnosti i suradnji.

Rat u Sloveniji bio je kratkotrajan, ali s dosta žrtava i štete. Ondašnji savezni premijer Ante Marković u Ljubljani je već 30. lipnja dogovorio s predsjednikom slovenske vlade Lojzeom Peterleom povlačenje i odlazak jugovojske iz Slovenije.

Istoga dana kad je JNA napala Sloveniju, u Zagrebu su građani ispred kasarne "Maršal Tito" pokušali spriječiti odlazak tenkova prema Sloveniji. Vojnici su uzvratili paljbom pa je jedna osoba poginula. Tenkovi su pregazili i jedan automobil. 

 

Sukob kod "Maršalke"U Osijeku su tenkovi te, tobože "narodne" vojske, također gazili automobile po ulicama, a jugočasnici pucali na građane. Tada je nastao i jedan od najpoznatijih filmova iz Domovinskog rata koji je uskoro obišao cijeli svijet. Prikazuje jugoslavenski tenk kako bezobzirno gazi crvenog Fiću.

Odlazak Slovenije iz jugozagrljaja Srbija i Crna Gora ne samo što su prihvatile nego su ga i poticale, kako bi se lakše obračunale s demokratskom Hrvatskom. Skori događaji će pokazati da će ona za svoju samostalnost morati podnijeti goleme žrtve.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

foto: 1.scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/hrt.hr

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 175 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com