Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Velika cijena je plaćena da bi se agresoru pokazalo da ovdje nema što raditi
Sinovi Neretve - 116. brigada HV-a "Neretvanski gusari"
 
116. brigada

 

U vihoru rata

 

 

 

Početkom Domovinskog rata u donjoneretvanskom kraju prve legalne postrojbe bile su pričuvne postrojbe MUP-a RH, a prva borbena postrojba na jugu Hrvatske bila je "A" satnija ZNG-a u Metkoviću, koja je ustrojena 2. lipnja 1991.

 

Ta je postrojba bila prva postrojba iz doline Neretve koja se organizirano suprotstavila neprijatelju u njegovu napredovanju. Bila je to okosnica buduće 116. brigade.

...

Poslije "A" satnije formiraju se pričuvne satnije i bojne diljem Neretvanskog kraja, a kako u organizacijskom smislu to nije bilo dostatno za kvalitetnu organizaciju obrane šireg područja juga Hrvatske ministar obrane RH Gojko Šuška 17. studenoga 1991. ustrojio je 116. brigadu.

Ustrojeno je zapovjedništvo brigade, 1. bojna u Metkoviću, 2. bojna u Opuzenu, 3. bojna u Pločama, 4. bojna (Otrićka) u Novim Selima, Stolačka bojna ustrojena je naknadno, 6. lipnja 1992. u Blacama, a ustrojene su još i pristožerne postrojbe. Za prvoga ratnog zapovjednika 116. brigade imenovan je pukovnik Nedjeljko Obradović.

Metković, Opuzen i drugi neretvanski krajevi su 1991. – 1992. bili više puta bombardirani iz zrakoplova i topničkoga oružja JNA, u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Glavne borbe za oslobođenje Jadrana i juga Hrvatske iznijeli su i pripadnici 116. brigade.

Kroz tu postrojbu je prošlo 6409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

Boraveći u "hrvatskoj Kaliforniji" 28. kolovoza 1992. izvjestitelj lista Hrvatski vojnik upoznao je borce 116. brigade. Što je te ratne 1992. godine o hrabrim sinovima Neretve Siniša Halužan doznao, pročitajte u nastavku.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

"Sve je počelo kao i u mnogim dijelovima Republike Hrvatske, u ljeto prošle godine (1991.)  Ustroju 116. brigade HV-a, koju inače sačinjavaju žitelji gradova Ploče, Metković i Opuzen, prethodilo je stvaranje pričuvnih sastava ZNG-a, koji su prvi podnijeli teret ratnih zivanja na ovom području.

Upoznajemo pukovnika Ivana Beneta, zapovjednika 116. brigade Hrvatske vojske, i uz njegovu pomoć odlazimo u posjetu postrojbama. Pratioci su nam pripadnici 3. bojne, sastavljene od žitelja Ploča i okolice, a vodič je Mijo Šunjić, pomoćnik referenta za IPD 3. bojne.

Do 14. rujna prošle godine, kada je rat u Hrvatskoj već uzeo zamah i sam je grad bio na rubu katastrofe. Mnogobrojna skladišta streljiva, naoružanja i vojne opreme prijetila su gradu nesagledivim posljedicama. Tog je datuma, međutim, izveden napad na vojno skladište u Malim Barama i pritom izvučena velika količina protuzrakoplovnog naoružanja i streljiva koja je u kasnijem tijeku rata u Dalmaciji u velikoj mjeri doprinijela opremanju postrojbi Hrvatske vojske.

- sadržaj se nastavlja -

 

116. brigada

 

Napad je izveden munjevito i uz minimalne žrtve. "Jugoslavenska ratna mornarica" otplovila je podvijena repa dok je "Ratno vazduhoplovstvo" uspjelo raketirati dva od mnogobrojnih skladišta streljiva. No prekasno, jer tada je preko noći oformljena protuzračna obrana i neprijateljski "vazduhoplovi" su morali izbjegavati grad.

Na visokim "čukama" iznad grada posjećujemo pripadnike PZO-a. Posade se mijenjaju svakih 48 sati, ali budnost ne popušta.  Jedan od organizatora PZO u Pločama, uz Živka Žderića, Vedran Pavić, pokazuje nam stara talijanska utvrđenja, adaptirana za potrebe ovog rata.

Posebnu pažnju u postrojbi 116. brigade zaslužuje ime satnia Nediljka Grubišića, zapovjednika 3. bojne. Čovjek koji je prošao najteže trenutke ovog rata govori nam o svojim iskustvima savršeno mirno i staloženo.

U listopadu prošle godine, tada još pripadnik 4. brigade ZNG-a branio je Srđ, vrata Dubrovnika, skoro punih mjesec dana sa svoja 42 vojnika. Osmorica od njih, uz jednog poginulog i četiri ranjena, i danas ratuju sa svojim zapovjednikom. Dečki su inače svi početkom rata napustili jugovojsku i prebjegli.

Nediljko se prisjeća borbi na Srđu: "Bili smo tučeni iz šest pravaca i sa mora. Pored topničkih napada imali smo i sedam pješačkih napada, govori nam. Do vrha Srđa vodi 3,5 km duga i zavojita cesta, po kojoj je dopremana hrana i streljivo. U početku magarcima, ali kada su i oni stradali od granata, onda na rukama. Nediljko ne zaboravlja istaknuti svog zamjenika Vedrana Radicu koji je i sada ostao uz njega.

Pripadnici 3. bojne, sa svojim kolegama iz Metkovića i Opuzena i sada drže obrambene položaje na južnom hrvatskom ratištu.

- sadržaj se nastavlja -

 

116. brigada

 

Treba spomenuti i pripadnike saniteta koji je u ovom ratu odigrao značajnu ulogu. Parmać Davor, apsolvent medicine i Glamuzina Sanja, medicinski tehničar i zapovjednik medicinskog odjeljenja doživjeli su teške trenutke spašavajući ranjenike. Zajedno se prisjećaju jedne noći kada su sanitetskim vozilom trebali prevesti teškog ranjenika do bolnice. Granate su padale na sve strane i pod njihovim udarima cesta je postajala sve neprohodnija. Davor je izašao iz vozila i postavljajući kamenje i komade zemlje pod kotače omogućio vozaču i Sanji da ranjenog borca sprovedu do bolnice u Metkoviću.

Borbe u kamenjaru su izuzetno teške, pa stoga bez odjeljenja veze ni izvlačenje ranjenika ne bi bilo pravodobno izvedivo. Od Igora Nikolca i Ante Carevića doznajemo koje su opasnosti njih pratile prilikom uspostavljanja veza. Mina ili granata pokida žicu i veza sa položajem je prekinuta. Ne zna se gdje je žica prekinuta, no bez obzira na zatišje ili neprijateljsku kanonadu ona se mora popraviti.

Tokom svog borbenog puta, kako saznajemo od referenta za IPD 116. brigade Nikole Nogolice i njegova zamjenika Trpimira Juriča, brigada je imala 33 poginula (1992.) i oko stotinjak ranjenih boraca. Velika žrtva i velika cijena koja je plaćena da bi se agresoru pokazalo da ovdje nema što raditi. I grad Ploče kao i dolina Neretve pokazali su i dokazali da su neizostavni dio Republike Hrvatske, bez obzira na cijenu koju su za to morali platiti."

 

U čast brigadi šetalište u Metkoviću uz Neretvu nosi ime 116. brigade. Na rivi je postavljen i spomenik te 105-milimetarska haubica u čast pripadnicima 116. brigade.

 

116. brigada

 

 

foto: 1. DPCM/wikipedia.org, 2. i 3. Hrvatski vojnik, 4. wikipedia.org

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: Hrvatski vojnik/wikipedia.org

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 258 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com