Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Planinska satnija Velebit - samo su hrvatski alpinisti silom prilika od civila postali ratnici
24. studenog 1991. uspostavljen nadzor nad većim dijelom južnog Velebita
 
Planinska satnija Velebit

 

U vihoru rata

 

 

 

24. studenog 1991. pripadnici Planinske satnije Velebit konačno su uspostavili nadzor nad većim dijelom južnog Velebita.

 

Naime, početkom studenog temperature na Velebitu pale su do nule, a uvjete su pogoršale i hladne kiše koje su svakodnevno padale puna dva mjeseca.

...

Zbog toga su se pobunjeni Srbi povukli u Medak, što su iskoristili hrvatski alpinisti i policajci iz Lovinca postavivši visinske baze i kontrolne punktove na Ivinim vodicama i Buljmi.

Pripadnici Planinske satnije bili su vrhunski alpinisti, speleolozi i gorski spašavatelji. U svom sastavu imali su 16 pripadnika koji su se penjali u Himalaji, a devetorica su bili članovi ekspedicije na najviši vrh svijeta – Mount Everest. Zapovjednik Planinske satnije Velebit bio je poznati zagrebački alpinist, Jerko Kirigin.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Tijekom okupacije Lovinca prvi puta su angažirani kako bi preko Velebita zbrinuli protjerane civile. Sedamnaestero staraca po noći su 28. na 29. rujna, spuštajući ih  brdskim nosiljkama po kozjim stazama, sve uspješno zbrinuli u Starigrad Paklenici.

Najvažnija uloga Planinske satnije bila je prikupljanje podataka o položajima pobunjenika. Također, izveli su nekoliko diverzija, od kojih je najučinkovitija bila granatiranje Medka u prosincu, a provodili su i alpinističku obuku za pripadnike specijalne policije.

Tijekom srpskog protuudara u obrambenoj fazi operacije „Maslenica“ Glavni stožer uvidio je stvarni značaj Planinske satnije koja je bila čimbenik sigurnosti svih postrojbi Hrvatske vojske i policije koje su se smjenjivale na Velebitu.

- sadržaj se nastavlja -

 

Planinska satnija Velebit

 

Iako većim dijelom demobilizirana, tijekom 1994. godine istaknuti zapovjednici i pripadnici postrojbe održavali su na Velebitu planinarsko-alpinističku obuku za postrojbe specijalnih namjena i gardijskih brigada.

Planine su prirodne prepreke i u povijesti ratovanja planinski grebeni i istaknute kote uvijek su bile izuzetne strateške prednosti onih koji su ih kontrolirali.

Planinske postrojbe za posebne namjene i danas čine najelitnije dijelove svjetskih vojski, ali samo su hrvatski alpinisti silom prilika od civila postali ratnici koji su na planinskom masivu Velebita branili slobodu svoje domovine.

 

 

foto: 1. DPCM/Arhiv PS Velebit

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 244 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com