Open menu

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Nakon što su zajedno s 4. gbr oslobodili zapadnu Hercegovinu, Zagorci su oslobodili Knin i nad njime izvjesili hrvatsku zastavu
"Pume" - jedna od najuspješnijih postrojbi HV-a
 
Pume
 

 

U vihoru rata

 

 

 

Pume

 

Iznikli iz legendarnih varaždinskih "Tigrova", ne prekidajući njihovu tradiciju i ugled, okupili su mladost iz svih krajeva Hrvatske, ponajviše iz Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Posavine, a bojni im je naziv "Pume".

 

"Pume", rođeni kao još jedna vrsna postrojba Hrvatske vojske, najmlađa su gardijska brigada formirana 23. prosinca 1992. u Varaždinu.

...

Odluka da 7. gardijska brigada bude smještena baš u Varaždinu nije bila nimalo slučajna, postoji za to mnogo razloga.

Prije svega, priznanje je to ovom baroknom gradu i njegovu pučanstvu za doprinos u Domovinskom ratu, jer je upravo iz ovog kraja prispjela velika količina ratnog plijena iz osvojenih vojarni. U Varaždinu su se školovali prvi časnici Hrvatske vojske, iz Varaždina su kretale mnoge redarstvene i vojne postrojbe.

Onaj, možda najznačajniji razlog svakako su varaždinski "Tigrovi" iz 5. bojne Prve gardijske brigade, koji su na svoje prve borbene zadaće krenuli iz nastavnog središta "Vinica".

Bilježeći iznimno uspješan ratni put od Hrvatske Kostajnice, zapadne Slavonije do samog juga Hrvatske, kaleći se kroz najteže borbene zadaće, bojna je stasala i pokazala kako je sposobna postati jezgrom cijele nove brigade. Tradicija varaždinskih "Tigrova" tako je nastavljena stvaranjem nove, još veće postrojbe.

Mnogi pripadnici "Puma" stigli su u 7. gardijsku iz pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske ili su pak bili dragovoljci od početka Domovinskog rata u drugim gardijskim brigadama, no velik je broj i onih koji su se po prvi put prijavili u profesionalni sastav. Svakodnevna izobrazba provodila se u Varaždinu i na obližnjim poligonima, a prošli su je svi pa i oni iza kojih su mjeseci borbe.

U ulozi časnika-instruktora iskusni su gardisti, među kojima je bio najveći broj onih koji su od početka bili u sastavu "zengi" iz Vinice. Svoja ratna iskustva stečena od zapadne Slavonije do južnog bojišta prenosili su novopridošlim gardistima, budućim profesionalnim vojnicima.

 

Postati jedan od "Puma"nije bilo ni lako ni jednostavno

Nakon stečenih "papirnatih" uvjeta i provjere psihofizičke sposobnosti slijedi jednomjesečna izobrazba koju prati rigorozna selekcija, jer primaju se samo najbolji. Tek ako zadovolje, a ta je procjena na zapovjednicima i instruktorima, mogu potpisati profesionalni ugovor na tri godine.

Veći broj pripadnika ove brigade, s oznakom pume na rukavu, već su opravdali povjerenje na prvoj crti bojišnice, ali i potvrdili da su dostojni tradicije i ugleda "Tigrova" - brigade iz koje je izraslo jezgro ove postrojbe.

Vrlo brzo nakon stvaranja "Pume" odlaze na svoj prvi teren, na prvu crtu obrane u okolicu Karlovca, no borbeno ne djeluju.

Slijedi potom odlazak u zadarsko zaleđe gdje pod kišom granata pokazuju da su i od pume borbeniji i izdržljiviji. Drže postojeću crtu obrane i nanose suprotnoj strani osjetne gubitke, pokazavši da su kao cjelina izuzetno povezani i psihofizički pripremljeni.

Uspješan spoj iznimno bogatog ratnog iskustva, kvalitetnog i stručnog kadra, kao i motiviranosti samih pripadnika siguran su pokazatelj da ne treba sumnjati u buduće rezultate ove brigade. "Stvoriti moramo samo homogenu, kvalitetnu, čvrstu sredinu koja je u svakom trenutku spremna stati u obranu domovine i obaviti uspješno sve joj postavljene zadaće" - posebno je naglašavao zapovjednik Ivan Korada, ranije zapovjednik 5. bojne u Prvoj, kasnije 7. gardijske motorizirane brigade.

 

Ivan Korada

 

Pa iako mlada, no ne i bez iskustva, 7. gardijska "Pume" bez ustezanja mogla je stati u red s ostalim gardijskim brigadama.

Nove uspjehe nekadašnji varaždinski "Tigrovi" nizali su sada kao varaždinske "Pume", no u tome i nema neke velike razlike.

 

7. gardijska brigada “Pume” je tijekom Domovinskog rata imala 97 poginulih pripadnika i oko pet stotina ranjenih, ozlijeđenih ili oboljelih. Jedan pripadnik i danas se vodi kao nestali.

Tijekom rata 7. gardijska brigada sastavljena uglavnom od stanovnika sjeverno-zapadne Hrvatske etablirala se definitivno kao najuspješnija postrojba HV-a i donijela prevagu u najznačajnijim bitkama u Domovinskom ratu.

Nakon što su zajedno s 4. gbr oslobodili zapadnu Hercegovinu, Zagorci su oslobodili Knin i nad njime izvjesili hrvatsku zastavu što je zapravo bila prevaga u ratu i doprinijelo je oslobađanju i ostalih dijelova Hrvatske.

 

Pume

 

Nakon toga Pume odlaze u BiH i oslobađaju Drvar, Jajce i Mrkonjić Grad, a nakon toga izbijaju 7 km prije Banje Luke, što je direktno uzrokovalo potpisivanje Daytonskog sporazuma i dolazak mira na ove prostore. Najbolju ocjenu i procjenu nevjerovatnog uspjeha Puma iznio je tadašnji načelnik glavnog stožera HV-a Pavao Miljavac koji je rekao da pored svih onih koji su bili puno više medijski eksponirani, uvijek kada je zaškripilo i kada je trebalo riješiti delikatnu situaciju oslanjao se najviše na Pume, unatoč tome što se nije slagao s njihovim zapovjednikom Ivanom Koradeom koji je bio eksplozivnog karaktera.

Sve do svibnja 1995. godine, 7. gardijska brigada se izmjenjuje s 4. gardijskom brigadom u ratnim djelovanjima na livanjskom području i Dinari gdje osim obrambenih djelovanja značajno pomiče prve borbene crte osvajanjem važnih strateških visova na Dinari u operaciji "Skok 1". Temeljem Splitskog sporazuma, u srpnju 1995. godine stvaraju se pretpostavke za izvođenje operacije "Ljeto 95". U energičnom naletu brigada razbija neprijateljsku obranu i zauzima Bosansko Grahovo.

U ratnoj operaciji "Oluja", uz izuzetno visok bojni moral, 04. kolovoza 1995. godine 7. gbr započinje napad, da bi već 5. kolovoza u 10,00 sati ovladala okolicom i gradom Kninom te postavila zastavu RH na Kninskoj tvrđavi. 7. gbr je nositelj i operacije "Maestral", na području Glamočkog polja, Mliništa i Drvara u rujnu 1995. godine te operacije "Južni potez", na području Šipova i Mrkonjić grada u listopadu 1995. godine.

 

Pume

 

Nakon posjedanja zadanih pozicija (Mala Manjača - s. Bočac), dostignute crte se utvrđuju i predaju postrojbama HVO, a 7. gardijska brigada se nakon 840 dana boravka i borbe na terenima ZP Split, vraća u Varaždin. 7. gardijska brigada je ukupno provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 kvadratnih kilometara teritorija. Tijekom cijelog ratnog puta brigada je usporedo intenzivno radila na obuci i izobrazbi kadrova, uređenju, popravcima i održavanju tehnike, popuni ljudima i MTS-om, a sve s ciljem održavanja bojne spremnosti na visokoj razini.

Po povratku s terena 17.10.1995. godine, brigada započinje sa izvršavanjem mirnodopskih zadaća u vojarni "Ivan V. Drašković" u Varaždinu.

Od osnutka do ukidanja kroz 7. gardijsku brigadu je prošlo oko 4100 djelatnih pripadnika te oko 450 mobiliziranih pripadnika. Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske a prema novoj vojno-teritorijalnoj podjeli RH odlučeno je da se fuzioniraju dvije gardijske brigade I. korpusa i to 2. gardijske brigade i 7. gardijske brigade te je prema tome slijedilo i ukidanje 7. gardijske brigade.

Sedma gardijska brigada formalno je ugašena 7. srpnja 2003. godine svečanim postrojavanjem i predajom ratne zastave 7. gbr zapovjedniku novoustrojene 2. gardijske brigade.

 

Pume

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM/scrshot YouTube/Udruga "Pume"

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hrvatski vojnik/wikipedia.org/Udruga "Pume"

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 291 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com