Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

JNA i preko 900 četnika išli od kuće do kuće i ubijali, pljačkali...
Zločini se ne zaboravljaju: SABORSKO (12.11.1991.)
 
Saborsko

 

U vihoru rata

 

 

 

Prije 27 godina u studenom 1991. godine dogodio se jedan od najstrašnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu, poznat i kao pokolj u Saborskom.

 

Pokolj u Saborskom je bio ratni zločin koji su počinili Srbi nad Hrvatima sela Saborskog.

...

Počinile su ga snage JNA (čiju su politiku i manevre vodili Srbi; također ista je bila već sastavljena uglavnom od Srba) i srpskih paravojnih formacija (iz susjednog Plaškog), na dne 12. studenog 1991., u doba najžešćih borbi velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Pogođeno mjesto Saborsko je, prema popisu 1991. godine, imalo 1501 stanovnika i 460 domaćinstava. Apsolutnu većinu stanovnika su činili Hrvati.

Mjesne srpske paravojne postrojbe su počele s napadima na hrvatska sela 1. listopada 1991., uz vojnu potporu postrojbi JNA iz Knina. Među ostalima, Srbi su napali i Saborsko, selo smješteno nekih 10 km sjeverozapadno od Plitvičkih jezera.

Napad je bio dijelom plana etničkog čišćenja tamošnjih područja od Hrvata i inog nesrpskog stanovništva, sve u cilju postizanja etnički čiste tzv. "Republike Srpske Krajine", odskočne daske za daljnje napade po ostalim dijelovima Hrvatske.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Dana 12. studenoga su srpski napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane.

Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje su opustošili.

Preživjeli seljani su se tri dana provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH, gdje su prihvaćeni. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Sve skupa, u Saborskom su Srbi, za vrijeme svoje agresije na Hrvatsku, ubili 80 ljudi, a 160 je izozljeđivano.

- sadržaj se nastavlja -

 

Saborsko

 

Svjedok Vlado Vuković

Svjedok optužbe Vlado Vuković je na suđenju Milanu Martiću u Haagu govorio o pokolju civila i razaranju sela Saborsko u jesen '91. te o svom zatočeništvu u Plaškom, Korenici i na Manjači.

Vuković je policajac koji je od početka travnja do kraja rujna 1991. branio Saborsko. Opisao je neravnopravni sukob JNA i Martićeve "milicije'' s malobrojnim hrvatskim policajcima i braniteljima u Saborskom, hrvatskom selu s oko 300 domaćinstava u srpskom okruženju.

Opisao je i napetosti te provokacije iz okolnih srpskih sela i svakodnevne prolaske oklopnih vozila JNA, koja je tvrdila da održava tampon-zonu, sve do napada 5. kolovoza.

Ispričao je kako je većina civila preko noći izbjegla iz Saborskog u susjednu Rakovicu, ali se dio njih vratio. Granatiranje je nakon toga postalo svakodnevno, a posebno intenzivno bilo je noću.

Ljudi su bili u skloništima, bilo je ranjenih među policajcima, a brojna su bila oštećenja na seoskoj crkvi i privatnim kućama - rekao je svjedok.

Na pitanje tužitelja jesu li oni napadali JNA ili druga sela, Vuković je odgovorio: "Mi smo imali zapovijed da ne pucamo."

Nakon zatočeništva, razmijenjen je na mostu kod Bosanskog Šamca 9. studenoga '91., nakon čega je bio na liječenju.

Kad se nakon Oluje vratio u Saborsko, kaže, 'nije ga prepoznao'.

 

 

foto: 1. saborsko.net

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/wikipedia.org, jutarnji.hr, saborsko.net

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 354 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com