Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Cijela Banovina gotovo je pet godina bila ogromna bojišnica s puno teških priča
Tragedija Hrvatske Kostajnice
 
Hrvatska Kostajnica

 

U vihoru rata

 

 

 

Slabo se zna da su 12. 9. 1991. godine, otprilike dva mjeseca prije pada Vukovara, mnogi branitelji i civili Hrvatske Kostajnice posljednji put ugledali banijska praskozorja.

 

Neki su zarobljeni i poslani u logore, mnogi su ranjeni, neki pobijeni, a oni preživjeli napustili su svoj grad u tužnoj koloni pod mučnim okolnostima…

...

U krugu od 35 kilometara – 400 mrtvih

Ratnici s Banovine slažu se da se o tragediji Hrvatske Kostajnice, ali i Banovine općenito, malo zna. Današnja obljetnica samo je jedan od načina na koji tamošnji stanovnici čuvaju sliku stradalnika Domovinskog rata, od kojih su mnogi tek nakon niza godina identificirani u grobnicama. U krugu od 35 kilometara, pobijeno je oko 400 ljudi.

Cijela Banovina gotovo je pet godina bila ogromna bojišnica s puno teških priča. Proboj iz Hrvatske Kostajnice jedna je od njih…

 

 

Prema riječima sudionika rata u Hrvatskoj Kostajnici – ona je padala dva puta…

Prvi put krajem srpnja, 1991. godine pod nejasnim okolnostima, no već je za dan-dva vraćena pod kontrolu hrvatske vojske. Njezin konačni pad dogodio se na današnji dan i može se reći da je prvo palo brdo Djed na kojemu je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde.

Srpska vojska odvela ih je na cestu kod željezničkog kolodvora, potrpala u kamione i odvezla u selo Kukuruzari. Strpali su ih u društveni dom, a nakon dan-dva odveli u logor u Glinu.

 

 

Mučna predaja

Paralelno s tim zbivanjem, u ranim večernjim satima oko 300 branitelja, među kojima je bilo i “domaćih”, stiješnjeno sa svih strana, bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu, gdje su predali oružje. Bila je to mučna predaja. Zatvorili su ih u kinodvoranu i sutradan po njih poslali autobuse koji su ih odvezli u Manjaču.

Branitelji iz Hrvatske Kostajnice su, međutim, prethodno pobijeni. Istovremeno, civili i branitelji koji su ostali u Hrvatskoj Kostajnici formiraju kolonu koja se kretala prema Rosuljama, Slabinjama, Baćinu, pa prema Hrvatskoj Dubici i Novskoj.

Kod Rosulja se, međutim iz srpskih kuća otvara paljba prema koloni, a puca se i iz brda Bosanske Kostajnice. Tu, nažalost, ginu neki branitelji, a tijela nekih još nisu pronađena. Ionako oslabljena kolona, u Slabinjama nalijeće na protutenkovske mine.

I te su mine požnjele žrtve, ali većina iz kolone svoj je proboj nastavila pješice i uspjela se domoći slobodnog teritorija.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

 

 

foto: 1. scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 426 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com