Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Vodostaj Une i dalje raste, porasli su i vodostaji Korane i Kupe

 
Hrvatska Kostajnica
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je večeras  u Hrvatskoj  Kostajnici. Vodostaj Une i dalje raste pa je pred  stanovnicima toga grada i svim službama besana noć. Učvršćivat će se i bdjeti nad zečjim nasipima i box barijerama.

 

Porasli su i vodostaji Korane i Kupe. Korana je na 797 cm, a vodostaj Kupe na 777 cm. 

...

Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita te danas nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese, a ta je područja popodne obišao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Nakon popodnevne sjednice zajedničkog Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca, župan Damir Jelić je rekao da je 21 cesta u županiji zatvorena za promet, da je današnja razina Korane na slunjskom području rekordna, kao i Mrežnice u Mrzlom polju, a prošlih su godina bile rekordne razine Kupe i Korane.

Ministar Ćorić rekao je novinarima nakon sjednice da cijeli sustav zaštite dobro funkcionira te da su se prošle godine podignute boks-barijere pokazale učinkovitima pa su mnoge kuće u naselju Logorištu zaštitile od prodora vode iako su se Korana i Mrežnica izlile iz korita.

- Nismo uspjeli obraniti dvadesetak kuća. Korana raste, Mrežnica bilježi najveći vodostaj od 1959. godine, ali očekujemo da će se stanje u sljedeća 24 sata stabilizirati, rekao je Ćorić i dodao da je na terenu oko Karlovca oko 100 pripadnika Hrvatskih voda i oko 100 vatrogasaca, a u pričuvi je i jedna postrojba Hrvatske vojske.

Na pitanje nije li se takav sustav boks-barijera mogao uspostaviti i prije budući da su sada zaštićene kuće koje su proteklih nekoliko godina pet puta bile poplavljene, Ćorić je odgovorio da je to pitanje za one koji su prije radili taj posao.

- Boks-barijere su spasile stotine kuća od poplave prošle i ove godine, te je taj model prenesen i na područje Kostajnice, ali radi se i na dugoročnom i sustavnom rješenju. Intenzivno se radi na izvlaštenju zemljišta za gradnju nasipa i drugih protupoplavnih objekata koji bi trebali biti gotovi do 2023. godine. 

- Upravo zbog povlaćenja sredstava iz kohezijskih fondova, donijeli smo i lex specialis za ubrzanje otkupa, izvlaštenja, na čemu svi radimo koordinirano i ostvarit ćemo cilj da do kraja ove godine izvlastimo polovicu, odnosno oko sedam tisuća katastarskih čestica, rekao je Ćorić, ističući da je to uvjet za povlačenje novca iz EU.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je odgovarajući na pitanja da je proračun Hrvatskih voda samo za poplave oko 700 milijuna kuna, od čega oko 200 milijuna kuna ulažu u unaprjeđenje sustava.

- Za sustavno rješenje samo na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije treba uložiti oko 900 milijuna kuna, a potrebe su diljem Hrvatske i veće. Sada se rade projekti i za dravske i murske nasipe, radovi se izvode na području Vukovarsko-srijemske i Brdsko-posavske županije, gdje je bilo puknuće nasipa, te se upravo uvodi u posao šest novih ekipa za izradu projekata vrijednih 200  milijuna  kuna, rekao je Đuroković. Podsjetio je na klimatske promjene, ističući kako se u tim okolnostima ubrzavaju procedure i postupci za veću sigurnost građana koji žive uz rijeke.

Govoreći o trenutačnom stanju, Đuroković je ocijenio da je ono pod kontrolom s obzirom na ekstremne hidrološke uvjete ina to da je u 24 sata palo više od stotinu milimetara kiše. Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

- Uskoro ćemo uvesti izvanredno stanje, vodostaj Une je preko 435 centimetara, preći će 450 centimetara, te se sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije definiraju potrebni koraci za obranu od poplave Jasenovca, Lekenika i ukupnog područja te županije, rekao je Đuroković. Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

Karlovački župan Damir Jelić i gradonačelnik Damir Mandić zahvalili su svima na trudu u obrani od poplave te su zamolili građane da budu strpljivi i iznimno oprezni.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...

 

 

Kod Hrvatske Kostajnice usporen porast vodostaja rijeke Une

Vrhunac vodenog vala tijekom poslijepodneva prolazi kroz Hrvatsku Kostajnicu. Rijeka Una i dalje raste 2 cm na sat. Sve službe su na terenu i očekuju da će taj grad biti obranjen od poplave.

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

 

Stanovništvo se opskrbljuje iz cisterni

Na nekoliko mjesta zbog zamućenosti vode za piće stanovništvo se opskrbljuje iz cisterni. Na terenu su sve službe - HGSS, Crveni križ i vatrogasci. Stožer civilne zaštite pozvao je građane da pripreme pitku vodu, namirnice i lijekove za nekoliko dana. 

- Sve su službe na terenu, pokušavamo zaštititi sve što možemo, uključujemo pumpe na dijelovima gdje nam se javlja voda iza nasipa. Poduzimamo sve što možemo i nadamo se da ćemo sve to uspjeti, zasad je sve pod kontrolom, kazao je načelnik Stožera za civilnu zaštitu Milko Prpić za Hinu.

Naglasio je da su sve službe na terenu - Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, vatrogasci, a županijski vatrogasni zapovjednik im je, kaže, najavio da šalju još 36 ljudi. Radi se, dodao je, na nasipima, pojačavaju ih i spajaju ih između boks-barijera i podižu s još više boks-barijera gdje računaju da bi moglo eventualno prijeći.

Sve će, dodao je, ovisiti koliko će kiše pasti u Bosni i koliko će Sava i pritoke Une dignuti vodu. 

- Prognoza se mijenja iz sata u sat tako da se mi pripremamo kao da će biti najveći vodostaj, no vidjet ćemo. Zasad nisu ugroženi ni ljudi ni njihove kuće, držimo sve pod kontrolom, istaknuo je Prpić.

Tatjana Dobronić Kardaš iz Hrvatskih voda kazala je da je stanje zadovoljavajuće i da se rade završni radovi kod podizanja zečjeg nasipa.

- Vodostaj će rasti do jutarnjih sati, ali ne previše. U uzvodnom dijelu Una je već u laganoj stagnaciji, kaže. 

Očekuje da će Una narasti maksimalno do 450 cm, na granici izvanrednog stanja.

 

Ćorić dolazi u Hrvatsku Kostajnicu

Premijer Andrej Plenković komentirao je vremenske nepogode iz Velikog Trgovišća gdje se obilježava 97 godina od rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

- U kontaktu sam s ministrima (zaštite okoliša i energetike) Tomislavom Ćorićem i (unutarnjih poslova) Davorom Božinovićem. Situacija u Karlovcu je, čini mi se, pod kontrolom. Najviše pozornosti treba obratiti na Hrvatsku Kostajnicu. Ministar Tomislav Ćorić će popodne otići u Hrvatsku Kostajnicu. Vremenske prilike nisu baš svojstvene sredini svibnja. To su gradovi i općine navikli na visoke vodostaje, ali treba biti budan, pratiti kretanja, a eventualne štete što prije otklanjati, rekao je premijer.

 

Iz turističkog naselja Korana spašeni turisti

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u općini Rakovica na karlovačkom području. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista, među kojima i dvoje djece. Mostovi su teško oštećeni, komunikacija prekinuta. 

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju gdje je poplavljena jedna kuća i više gospodarskih objekata. Na Plitvičkim jezerima, u zaseoku Korana, do desetak se kuća može doći samo kroz šumu, a u jednu od njih voda je već prodrla. 

 

Rastu vodostaji Save i rijeka u Lici

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka u porastu su s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak. 

Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

 

Foto: 1. scrshot HRT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 215 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr