Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Završen najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice

 
Harpun 21
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Topničkim gađanjem površinskog cilja koje su zajednički provodile tri raketne topovnjače Flote HRM-a i obalni ophodni brod OOB-31 Omiš Obalne straže RH, 6. listopada 2021. završen je najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice, vježba s bojnim gađanjem Harpun 21 (LIVEX).

 

Obučne aktivnosti uspješno su provedene u području srednjeg Jadrana, na vojnom poligonu LDTS 22 “Žirje” te vojnoj lokaciji “Zečevo”.

...

Zapovjednik, ujedno i direktor vježbe, na kojoj je sudjelovalo 360 pripadnika OSRH, bio je zamjenik zapovjednika Obalne straže RH kapetan bojnog broda Zoran Medvidović. Na vježbi je sudjelovalo 11 brodova iz sastava Flote HRM-a, sedam brodova iz sastava Obalne straže, jedan brod iz sastava Središta za obuku HRM-a, kao i snage Bojne obalnog motrenja i navođenja HRM-a, Pomorske baze Split, Zapovjedništva za kibernetički prostor te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prva aktivnost na moru bilo je trenažno gađanje zračnog cilja, koje su lakim prijenosnim raketnim sustavima Strela-2M provodili timovi HRM-a s desantnog broda minopolagača i raketne topovnjače. Nakon uvježbavanja praćenja zračnog cilja, provedeno je topničko gađanje brodova Obalne straže te zatim Flote HRM-a.

Nakon zajedničkog gađanja raketnih topovnjača i obalnog ophodnog broda, do uplovljavanja u luke provodile su se vježbe u plovidbi. Gađanja ciljeva na moru provedena su strojnicama 12,7 mm te topovima kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm. Sve su vježbe provedene u skladu s NATO-ovim procedurama.

Temeljni cilj glavnog obučnog događaja HRM-a je planiranje i provedba pomorskih operacija u nacionalnom intergranskom i međunarodnom okružju.

Osim uvježbavanja procedura zapovijedanja i nadzora, uz poduzimanje svih mjera zaštite snaga, uvježbavale su se procedure operativnog razvoja, demonstracija osnovnih taktičkih sposobnosti, topničkog gađanja ciljeva na moru s brodova, uvježbavanje gađanja ciljeva u zraku s brodova, popune na moru te taktičko manevriranje brodova do uplovljavanja u luke baziranja.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 313 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com