Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATSKA

Veterani ratne 1. bojne "Crne mambe": Unatoč svemu, mi smo u potpunosti izvršili svoju zadaću!

 
Una '95
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

U subotu, 18. rujna 2021. godine obilježena je 26. obljetnica vojne operacije “Una 95” u spomen na poginule hrvatske branitelje.

 

Obljetnica je održana uz potporu uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Općina Dvor i Hrvatska Dubica.

...

Obilježavanje je započelo kod Spomen obilježja svim hrvatskim braniteljima u Dvoru komemoracijom te je nastavljeno  kod Spomen obilježja poginulim Gromovima  u Hrvatskoj Dubici.

Na svečanoj komemoraciji u povodu 26. obljetnice akcije Una 95 kod spomenika poginulim braniteljima u Hrvatskoj Dubici položeni su vijenci i upaljene svijeće, a nazočile su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, Udruga 1. bojne 2. gardijske brigade “Crne mambe”, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade RH Tome Medveda državi tajnik Minstarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića zamjenik zapovjednika hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, izaslanstvo MUP- a, Franjo Juranović, zamjenik načelnika Općine Dvor, načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić sa svojim suradnicima.

 

 

Kod spomenika poginulim braniteljima u Hrvatskoj Dubici zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić je rekao:

“Mi u Hrvatskoj volimo reći da je rat u Hrvatskoj završio Operacijom Oluja, ali one političke i druge okolnosti koje su bile bitne za cjelokupno oslobađanje Republike Hrvatske nastavljene su kako na vojnom, tako i na političkom planu. Hrvatski branitelji koji su poginuli u akciji Una 95 ne smiju nikako biti zaboravljeni, trebamo ih se svake godine sjećati i davati im posebni pijetet. Ova akcija imala je ogroman značaj u vojnom, posebice u političkom kontekstu da bismo danas imali cjelokupnu Republike Hrvatske i integritet na cijelom području. Sisačko-moslavačka županija će iz godine u godine poštovati, njegovati i pomagati obilježavanje akcije Una 95.”

Prisjećajući se tih događaja, a na naš upit o razlozima prekida operacije i velikim gubicima u ljudstvu, brigadir u mirovini Eduard Butjer je za Domoljubni portal prokomentirao:

"Netočne su konstatacije nekih da je zbog neuspjeha i loše provedbe operacija prekinuta! U Operaciji je nakon velikog otpora neprijatelja prvi dan stvoren i obranjen mostobran 600 x 800 metara, ali je drugi dan u nastavku operacije neprijatelj razbijen i krenulo se na smjer Dvor-Prijedor u gonjenje istog. U vrijeme tih uspješnih djelovanja primljena je zapovijed o prekidu Operacije i izvlačenju snaga u nenormalnom kratkom roku, na prostor RH. Tada su nastali najveći gubitci i problemi s kapacitetima za izvlačenje preko vrlo brze rijeke Une. Dakle, operacija je vojnički izvedena dobro, ali politički uništena!"

S ovim navodima slaže se i pukovnik u mirovini, bivši ratni zapovjednik 1. bojne, legendarnih "Crnih Mambi", 2. gbr "Gromovi", Ivica Šafarić, poznatiji pod ratnim imenom Ninja, te naglašava da su upravo njegove Mambe u ovoj operaciji dale najveći danak kao postrojba, oprostivši se od 13 svojih suboraca. Sveukupno poginulih iz brigada učesnica u ovoj operaciji bilo je 49.

 

 

"S takvom borbenom spremnošću koju smo imali, a uzimajući u obzir sve okolnosti i uvjete u kojima je izvedena ova operacija, malo koja vojska na svijetu bi uspješno izvršila zadaću. Da, unatoč svemu, mi smo u potpunosti izvršili svoju zadaću", ponosno govori Ninja.

Obilježavanje obljetnice Una '95 u sjeni je druge obljetnice, Bitke za Vukovar. Štoviše, u medijima se nedovoljno ili uopće ne spominje obilježavanje obljetnice Una.

O pravim razlozima možemo samo nagađati, ali puštati zaboravu 49 mladih gardista, srčanih bojovnika za slobodnu i neovisnu Hrvatsku - ne smijemo nikada, poručuju iz Udruge "Crne Mambe".

"Ne želim nagađati zašto se u medijima ne govori više o ovoj operaciji, ali sam siguran da naša Vojska i mi ratni veterani nećemo dozvoliti da se zaboravi "Una" i svi naši suborci nastradali u operaciji. Posebno me čini sretnim što svake godine vidim sve više ljudi koji dolaze na obljetnicu kako bi iskazali pijetet i zahvalu nama braniteljima, te odali počast svim poginulima", naglašava Šafarić.

 

 

Nakon službenog dijela komemoracije služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale “Gromove” te sve hrvatske branitelje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici koju je predvodio velečasni Željko Jurković.

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 262 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com