Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Riječ je o donaciji SAD-a, a Hrvatska će još dva takva helikoptera kupiti za otprilike sto milijuna dolara

 
Black Hawk
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Dva helikoptera UH-60M Black Hawk stigla su američkim vojnim avionom za strateški transport u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman.

 

Riječ je o donaciji SAD-a, a Hrvatska će još dva takva helikoptera kupiti za otprilike sto milijuna dolara.

...

Helikoptere su u zračnoj luci dočekali ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSHR-a Robert Hranj.

“Upravo ova dva helikoptera imali smo priliku vidjeti u SAD-u. Moramo izraziti zahvalnost Amerikancima kao našim najvažnijim partnerima i saveznicima koji daju podršku ovome projektu. Iznos koji su dali je 58 milijuna dolara u donaciji. Mi smo još namirili 83 milijuna dolara. To je prva stepenica zamjene naših helikoptera koji su istočne proizvodnje, a u budućnosti prelazimo na zapadnu tehnologiju. U jednom trenutku imat ćemo i Black Hawkove i naše ruske helikoptere, a koji će jednom dinamikom odlaziti u povijest. Moram izraziti zadovoljstvo i na suradnji s Glavnim stožerom i oko ovoga projekta, ali i ostalih projekata koje radimo u suradnji s Amerikancima”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Prva dva helikoptera vrlo brzo će postati operativni, kazao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Hranj.

“Imamo školovane pilote i školovane tehničare. Mora proći jedan formalan proces primopredaje, gdje će američki stručnjaci predati helikoptere nama. Ova dva helikoptera bit će spremna za letenje u nekoliko narednih tjedana. Onda krećemo s fazom završne obuke, postižemo inicijalnu operativnu spremnost u slijedeća 2-3 mjeseca, potom malo treninga i potkraj godine oni će biti potpuno operativni”, dodaje Hranj za HRT.

Za ovaj projekt je obučeno sedam pilota, a osmi kreće na obuku. Nešto manje od 30 zrakoplovnih tehničara već je prošlo obuku, istaknuo je Hranj.

“Radi se o univerzalnim, odnosno višenamjenskim helikopterima. Dva helikoptera imat će prvenstvenu zadaću sudjelovati u operacijama potpore specijalnim snagama, znači zračnih i specijalnih snaga. Ti će se helikopteri zajedno sa specijalnim snagama uvježbavati u našem središtu u Zadru. To im je temeljna namjena. Naravno, bit će prostora i vremena da oni obavljaju i druge zadaće – borbene zadaće, a u konačnici i potpora civilnim institucijama u skladu s potrebama”, dodaje.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT/N1

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 325 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com