Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija HV-a i policije

 
Maslenica
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Zadru je 22. siječnja 2022. svečanim mimohodom te odavanjem počasti poginulima, obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.

 

Obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH general pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratnih postrojbi sudionica operacije, predstavnici županije i grada te drugi.

...

Izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop osvrnuvši se na značaj operacije Maslenica koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu istaknuo je: ”Danas smo ovdje kako bi odali dužno poštovanje svima onima koji su sudjelovali u operaciji, posebice onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za Domovinu. Osjećaji su pomiješani, s jedne strane sretni smo što je operacija bila uspješna, što je njome spojen sjever i jug Hrvatske i što je oslobođeno zadarsko zaleđe, a s druge strane sjećamo se s poštovanjem i zahvalnošću prijatelja i suboraca koji su dali svoje živote. Ovo je vrlo značajna operacija ne samo zato što je oslobođen dio prostora, nego je tom operacijom dokazano, a i svim drugim operacijama koje su slijedile, da smo sazreli, obučili se, naoružali se i stvorili preduvjete kako bi kao Hrvatska vojska donijeli mir našem narodu i Domovini”.

Izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je iznimno važno obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana već je krvlju plaćena te da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U prigodi obilježavanja VRO Maslenica u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade kojima su se pridružila i izaslanstva MORH-a, GS OSRH i MUP-a, obitelji poginulih, nestalih i umrlih te predstavnici braniteljskih udruga, položila su vijence i zapalila svijeće.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a 28 ruža u znak sjećanja na sve poginule potom i kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke, gdje je uz prigodni glazbeni program Klape “Sveti Juraj” HRM-a i klape MUP-a “Sveti Mihovil” pročitana povjesnica VRO Maslenica te ulomak iz knjige “Oni su Hrvatska, njima je dugujemo”, Ivice Matešića-Jeremije, zadarskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata.

S istog je mjesta krenuo i mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata i Orkestra OSRH duž Obale kneza Branimira te užim centrom grada do crkve Sv. Šime gdje je služena sveta misa za Domovinu.

Nakon mise vijenci su položeni i na spomen-obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću te na spomen-obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, kao i kod spomen-križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica na Masleničkom mostu.

U sklopu obilježavanja obljetnice održano je i niz sportskih i kulturnih događanja; hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata Koracima nade u istinu, turnir u sjedećoj odbojci, moto defile od Zadra do Masleničkog mosta, memorijalni maraton Da se ne zaboravi, izložba vojnih odora i znakovlja te koncert domoljubnih pjesama.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 228 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com