Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Obilježavanjem 30. godina Bitke za Vukovar odajemo zasluženo priznanje svim sudionicima obrane grada na Dunavu"

 
30. obljetnica Bitke za Vukovar
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić nazočio je u subotu, 18. rujna 2021. svečanom obilježavanju 30. obljetnice Bitke za Vukovar i 30. obljetnice osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske.

 

Prigodnim programom u kojem su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, sudionici obrane Vukovara, obitelji poginulih nestalih i umrlih vukovarskih branitelja, hrvatski branitelji i drugi uzvanici odani su priznanje i počast svim sudionicima obrane grada heroja, čija je tromjesečna opsada počela prije 30 godina.

...

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da se obilježavanjem 30. godina Bitke za Vukovar odaje zasluženo priznanje sudionicima obrane grada. Herojska obrana Vukovara utkana je u konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu. „Vjerojatno nećemo nikada moći iskazati svu zahvalnost i divljenje prema braniteljima grada na Dunavu. Ono što možemo je, naš odnos prema Vukovaru iskazati vidljivim potezima,“ rekao je Banožić u kontekstu dolaska Inženjerijske pukovnije u vukovarsku vojarnu „204. brigade HV-a“. „Hrvatska vojska pomagala je svome Vukovaru kada god to bilo potrebno, a tako će nastaviti i u budućnosti,“ poručio je.

Obilježavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar počelo je budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Grada Vukovara. Održan je i mimohod ratnih zastava, pokazne vježbe Počasno-zaštitne bojne i Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova. Izložena su sredstva i oprema na taktičko-tehničkom zboru Hrvatske vojske i policije kao i brod Šokadija” iz sastava Satnije riječnih brodova Inženjerijske pukovnije HKoV-a. Održan je i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prelet akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet aviona MiG 21.

U čast 30. obljetnice Bitke za Vukovar, na vrhu vukovarskog Vodotornja pripadnici Hrvatske vojske i policije podignuli su zastavu Republike Hrvatske, kao što su to tijekom tromjesečne opsade Vukovara svakodnevno činili hrvatski branitelji. Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru predstavnici obitelji poginulih, nestalih i stradalih branitelja Domovinskog rata i izaslanstva Ureda predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i ostalih gradova položili su vijence i upalili svijeće.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata umirovljeni general Marijan Mareković u svojim su se obraćanjima prisjetili žrtve grada heroja istaknuvši kako ovom obljetnicom odajemo dodatnu počast i zahvalnost gradu Vukovaru, svim sudionicima obrane Vukovara, svim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama koje su zaslužne za današnju slobodu. Istaknuvši da je Bitka za Vukovar, najduža i najstrašnija bitka Domovinskog rata, prekretnica koja svjedoči o pobjedničkom nesalomljivom duhu hrvatskih branitelja, koja je pružala nadu u ono vrijeme, a danas je nadahnuće za izgradnju još prosperitetnije i modernije slobodne i samostalne Hrvatske države.

Zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković – Mladi Jastreb uz sjećanje na sve ubijene i nestale Vukovarce i hrvatske branitelje govorio je o tromjesečnoj opsadi Vukovara, istaknuvši kako je Bitka za Vukovar – bitka svih bitaka, koja je omogućila da Republika Hrvatska postane samostalna i suverena država, koja nije nikome dužna. „Republika Hrvatska je naših ruku djelo,“ poručio je.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektronièkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 261 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com