Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Devet protupožarnih zrakoplova, četiri Canadaira 415, četiri Airtractora 802 i jedan helikopter Mi8 MTV

 
Dan maksimalnog angažmana protupožarnih snaga HV-a
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Dva Canadaira 415 i dva Airtractora 802 protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u ranim jutarnjim satima u utorak, 3. kolovoza 2021. na požarištu kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Također, na gašenju požara angažman nastavlja i 26 vojnika iz Kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

...

Tijekom jučerašnjeg dana, 2. kolovoza Hrvatska vojska bila je angažirana s najvećim brojem snaga na gašenjima požara od početka protupožarne sezone ove godine.

Naime, devet protupožarnih zrakoplova, četiri Canadaira 415, četiri Airtractora 802 i jedan helikopter Mi8 MTV, bilo je uključeno u gašenje tri požara i to kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kod Drinovaca u Šibensko-kninskoj županiji i Bilog Briga u Zadarskoj županiji.

Osim toga provedeno je i protupožarno izviđanje na ruti Zadar -Knin -Zadar dva puta tijekom dana s ciljem ranog otkrivanja požara.
Tijekom jučerašnjeg dana je ostvareno 490 letova, 51:45:00 sati naleta, utrošeno 32.742 litre goriva, izbačeno 2.154 tone vode i utrošeno 664 litre pjenila.

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3″ proveo je protupožarno izviđanje te je tijekom svog leta otkrio požar u Drinovcima koji je prijetio kućama i stanovništvu. Odmah po primijećenom požaru, žurno su preusmjerena dva protupožarna zrakoplova s gašenja požara u Segetu Gornjem na gašenje požara u Drinovcima.

Također, na gašenju požara, tijekom jučerašnjeg dana izašle su i Kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz Divulja s ciljem gašenja požarišta kod Segeta Gornjeg preko noći i sutrašnjeg dana. Na teren je ukupno izašlo 26 pripadnika protupožarnog voda Hrvatske vojske u roku od pola sata od dojave.

Podsjetimo, osim u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. Hrvatska vojska uključila se i u humanitarnu zadaću pružanja pomoći u gašenju požara u Turskoj gdje je upućen jedan avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade.

Pripadnici Hrvatske vojske u Vojnom dijelu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH dan i noć su na dužnosti te u suradnji s ostalim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti koordiniraju, zapovijedaju snagama za gašenje požara te podnose izvješća o poduzetim i provedenim aktivnostima.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 3. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 50 požara i to u: 20 u Šibenskoj-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 34 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je šest puta i ostvario je šest letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 14 sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Na zadaćama gašenja požara i protupožarnog izviđanja u II. fazi protupožarne sezone izvršeno je 2.198 letova, ostvareno 342:50:00 sati naleta, utrošeno 210.305 litara goriva, izbačeno 10.164 tone vode, prevezeno 7,5 tona tereta i utrošeno 2.507 litara pjenila.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 305 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com