Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

U Sinju je sve spremno za sutrašnju alku

 
Ivo Zorica
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Alkar Ivo Zorica je u subotu pobijedio u natjecanju za Čoju na ovogodišnjoj Sinjskoj alki, a u Sinju je sve spremno za sutrašnju alku, kojoj će nazočiti cijeli hrvatski državni vrh.

 

Zorica je u tri trke za Čoju sakupio ukupno osam punata, pogodivši dva puta "u sridu" i jednom "u dva." Pogodak "u sridu" je najvrjedniji i donosi tri punta.

...

U natjecanju za Baru, koje je održano u petak, pobijedio je alkar Tin Radanović. On je također u dvije trke pogodio "u sridu", a u jednoj "u dva", sakupivši ukupno osam punata.

Glavni dio ovogodišnjih alkarskih svečanosti je u nedjelju, kada će se natjecati 17 alkara kopljanika za titulu pobjednik 306. sinjske alke.

Sutrašnjim glavnim alkarskim svečanostima nazočit će hrvatski državni vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović koji je i pokrovitelj Sinjske alke, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Nazočni će biti, uz ostale, i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ovogodišnja Sinjska alka se zbog epidemioloških okolnosti održava s ograničenim brojem posjetitelja.

Sinjska alka hrvatska je viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715.  Na taj dan se 700 hrvatskih vojnika iz Sinja, uz zagovor svoje zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske,  junački oduprlo višestruko brojnijem osmanlijskom osvajaču i uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 302 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com