Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Zadaća ovog tima est prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački

 
Atalanta
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Peti hrvatski autonomni tim za zaštitu broda, 5. HRVCON AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment), spreman je za sudjelovanje u međunarodnoj operaciji potpore miru ATALANTA (EU NAVFOR SOMALIA – OPERATION ATALANTA) u Somaliji.

 

Potvrdio je to čelnik ocjenjivačkog tima Hrvatske ratne mornarice kapetan fregate Željko Doko obraćajući se članovima tima postrojenim na palubi broda OB SB-73 “Faust Vrančić”, koji je nakon vježbovnih aktivnosti uplovljavao u luku Lora.

...

Posljednja provjera AVPD tima pred njegov odlazak u misiju održana je tijekom vježbe “UGOR 22” koja se od 16. do 18. veljače 2022. provodila u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba”, u akvatoriju srednjeg Jadrana te na pomorskom vojnom poligonu “Žirje”.

Zapovjednik 5. HRVCON-a AVPD je kapetan fregate Neven Pejković, a u sastavu tima je deset pripadnika Hrvatske ratne mornarice te po jedan pripadnik Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu.

U skladu sa zahtjevima međunarodnih sporazuma koji se odnose na provedbu operacije, članovi tima kroz višemjesečnu obuku usavršavali su potrebne vještine, a u programu obuke od posebnog značaja su bile naučene lekcije njihovih kolega iz prethodnih timova.

Usvojena znanja, stečene sposobnosti i vještine potrebne za provedbu predstojeće zadaće, pripadnici AVPD tima demonstrirali su tijekom provedbe vježbe “UGOR 22”, uključujući procedure i zadaće po dolasku u vojnu bazu, primopredaju opreme i naoružanja, primopredaju broad, ukrcaj kontejnera i opreme na brod, odgovor na incidentne događaje u luci ili tijekom plovidbe, pokušaj napada pirata u brzim gumenim čamcima, zbrinjavanje i helikoptersku evakuaciju ranjenika, požar na brodu, dnevno i noćno gađanje, aktivnosti potrebne za žurno napuštanje broda i sl.

AVPD timovi postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, jest prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački. Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 401 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com