Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Pripreme su bile kvalitetne, znanje imate, sposobnosti su potvrđene i nema sumnje da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način"

 
ATALANTA
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Dvanaest pripadnika 4. hrvatskog kontingenta AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment) autonomnog tima za zaštitu broda, upućeno je u subotu, 20. lipnja 2020. godine u Somaliju, u operaciju potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.

 

Do baze Francuske vojske u Djiboutiju, gdje će biti smješteni do ukrcaja na štićeni brod, članovi tima prevezeni su zrakoplovom španjolskog ratnog zrakoplovstva.

...

Iza četvrtog AVPD kontingenta mjeseci su obuke i sustavnih priprema kojih je vrhunac bila vježba provedena 10. i 11. ožujka u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” te u akvatoriju srednjeg Jadrana. Pred ocjenjivačkom komisijom Glavnog stožera OS RH članovi tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadaće.

Termin polaska tima, planiran za početak travnja, odgođen je zbog pandemije koronavirusa COVID-19, no po stabiliziranju epidemiološke situacije donesena je odluka o slanju tima u područje operacije. U sklopu priprema za upućivanje u operaciju provedene su sve epidemiološke mjere te dvotjedna izolacija tima i kapetana korvete Davora Garduna koji se upućuje u Zapovjedništvo operacije u Roti, Španjolska.

Pred odlazak u Somaliju članove tima primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sa suradnicima.

Zapovjednik HRM-a ovom je prigodom zahvalio članovima tima na zalaganju koje su uložili tijekom priprema te istaknuo: „Pripreme su bile kvalitetne, znanje imate, sposobnosti su potvrđene i nema sumnje da ćete misiju koja vam je dodijeljena odraditi na najbolji mogući način.“

Zapovjednik 4. AVPD tima kapetan korvete Sergej Kozmi zahvalio se u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci istaknuvši značaj iskustava starijih članova te entuzijazam i motivaciju sviju pripadnika.

AVPD timovi su vojne formacije koje postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru EU NAVFOR ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, jest prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u ovoj operaciji obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima koji se nalaze u području operacije.

Prvi hrvatski AVPD tim upućen je u Somaliju 2014. godine.

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 254 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com