Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Njegovo ime danas nose mnoge ulice i trgovi u hrvatskim gradovima, vojne škole...

 
Damir Tomljanović - Gavran
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u četvrtak je na mjesnom groblju u Krivom Putu obilježena 28. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja, stožernog brigadira Hrvatske vojske Damira Tomljanovića Gavrana.

 

Obilježavanju su nazočili i vijence položili Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, uz kojega su bili posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina.

...

Počast su odali i članovi obitelji, članovi Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i ministra obrane, predstavnici braniteljskih udruga, lokalnih vlasti i drugi.

Legendarni Damir Tomljanović Gavran poginuo je u Domovinskom ratu, 17. veljače 1994., u jednom od obilazaka velebitskih položaja.

U obranu domovine uključio se 1990. godine pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje, a potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta - od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske.

Od 1993. godine, kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi, zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu.

Njegovo ime danas nose mnoge ulice i trgovi u hrvatskim gradovima, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća.

General Ante Gotovina izjavio je nakon polaganja vijenaca da je "prošlo 28 godina od kada nas je napustio prijatelj i suborac Damir Tomljanović Gavran, vrhunski vojnik i zapovjednik, mlad čovjek".

On je jedan u mnoštvu mladih koji su dali svoj život da bismo imali suverenu, slobodnu i sigurnu domovinu, to obilježavamo i ne smijemo zaboraviti, kazao je Gotovina. Naglasio je da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti te da na njemu gradimo sve što imamo i našu sigurnost.

Istaknuo je da je važno imati mlade ljude, vojnike spremne da obrane svoju domovinu kada ona to od njih traži.

Gotovina je rekao i da je Gavran u srcima vojnika, ljudi koji su bili s njim, ostao zauvijek.

Mnogi su dali svoje živote, a Damir je bio jedan od primjera, bio je zapovjednik, on ih je vodio, rekao je Gotovina je ističući da u sjećanje na njega njegovo ime, među mnogima, nosi i gardijsko središte za obuku časnika i zapovjednika.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 291 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com