Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva "Damir Tomljanović Gavran"
ŠEPURINE - TESTIRANJE PRVIH KANDIDATA (17.4.1994.)
 

Šepurine

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

OS RH GDP

 

 

U operaciji Maslenica Hrvatska vojska iskazala je niz kvaliteta, ali su uočeni i određeni nedostaci. Stoga je general Ante Gotovina inicirao osnivanje obučnog središta.

 

 

Uz pomoć francuskih instruktora u vojarni Šepurine kod Zadra počinje gradnja objekata i poligona za obuku, a 17. travnja 1994. prvi kandidati prolaze ulazna testiranja.

 

... 

 

OS RH GDPVeć slijedeći dan počela je prva temeljna obuka za zapovjednika voda Gardijskog desantnog pješaštva. Nakon okončane obuke, već u lipnju provodi se prva temeljna obuka padobranaca. Konačno u srpnju 1994. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i službeno je otvorio Središte koje, kao i postrojba koja ga vodi, u spomen na poginulog heroja nosi naziv: Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva „Damir Tomljanović Gavran’’.

 

 

Zapovjednik postrojbe i glavni instruktor bio je brigadir Werner Ilić. Temeljna dočasnička obuka za zapovjednika desetine-voda iako najvažnija, bila je samo jedna od brojnih obuka koje su se provodile. Osim toga pripadnici gardijskih i specijalnih postrojbi HV-a i HVO-a obučavani su za izvršavanje specijalnih zadaća kroz temeljne i specijalističke obuke.

Također, provodili su se i razni tečajevi, a isto tako i stažiranja za nove instruktore u obučnom središtu kao i u matičnim postrojbama.

Do kraja Domovinskog rata kroz centar u Šepurinama prošlo je više stotina vojnika, dočasnika i časnika, koji su stečeno znanje uspješno koristili u stvarnim ratnim operacijama.

Sama postrojba „Damir Tomljanović-Gavran“ vrlo je uspješno izvršila i borbene zadaće u oslobodilačkim operacijama "Ljeto 95'' i "Oluja''.

 

 

U mirnodopskom razdoblju, uz obuke i tečajeve postrojba je organizirala pješačke hodnje, Commando marševe od 250 kilometara. Natjecanja za najboljeg vojnika Hrvatske vojske, te vojni petoboj na Drugim svjetskim vojnim igrama. Obučno središte i njegova postrojba bili su među najboljima u Hrvatskoj te su često predstavljana brojnim vojnim izaslanstvima koja su ostala impresionirana razinom obuke u Središtu.

 

 

Danas, tradiciju Središta i postrojbe Damir Tomljanović-Gavran nastavlja Bojna za specijalna djelovanja nastala spajanjem sa Središtem za obuku izvidnika i diverzanata iz Delnica i 1. hrvatskim gardijskim zdrugom.

 

 

 

Oluja

 Foto: 1. moddb.com

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 317 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com