Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
 Opasnost zbog prijetnji Srba da će počiniti ovako drastičan teroristički akt visjela je u zraku još od zauzeća Peruče 1991.
Operacija "Peruča" (28.1.1993.)
 

Peruča 1993

 

 

 

Dana 28. siječnja 1993. godine hrvatske snage iskoristile su priliku i neplanirano oslobodile područje Peruče.

 

Bila je to nužna reakcija na tijek operacije „Maslenica“ jer dok su hrvatske postrojbe oslobađale zadarsko zaleđe i Velebit, istovremeno su pobunjeni Srbi aktivirali borbena djelovanja na području cijele Dalmacije te pokušali u zrak dignuti HE Peruča.

...

 

Opasnost zbog prijetnji Srba da će počiniti ovako drastičan teroristički akt visjela je u zraku još od zauzeća Peruče 1991., kada je elektrana minirana s 30 tona eksploziva, a trajala je cijelo vrijeme, svejedno što su nadzor nad prostorom preuzele snage UNPROFOR-a.

 

Dana 27. siječnja 1993., zapovjednik Kenijske Bojne izvjestio je zapovjednika 126. Brigade, Zdravka Škarpu da UNPROFOR ne vlada stanjem u prostoru. U međuvremenu su pobunjenici oteli dvojicu hrvatskih časnika, te jednog od njih, Ivana Buljana, i ubili.

Stoga je Zapovjedništvo u Sinju donijelo odluku kako se Peručom mora ovladati. U zajedničkom djelovanju dijelova postrojbi 126. Brigade, 16. Domobranske pukovnije, 141. Brigade, vojne policije i borbenih skupina domaćih branitelja okupljenih u TG-3, ujutro započinju topnički udari i napad. U 10 sati i 15 minuta, srećom nedovoljno uspješno, Srbi su aktivirali eksploziv i povukli se prema selu Bitelić.

Pristupilo se saniranju brane, te su udružene snage hrvatske vojske, inženjerije i građevinara napravili pothvat i uspjeli sanirati posljedice eksplozije. Konačno, brana je zatrpana i zapriječena je opasnost da ispusti vodeni val od 460 milijuna prostornih metara vode koji bi potopio sva naselja nizvodno uz rijeku Cetinu i polučio pravu ekološku i materijalnu katastrofu.

Dio zasluga svakako pripada i britanskom časniku pri UNPROFOR-u, Marku Nicholasu Grayu, koji je u ljetu 1992. godine samoinicijativno u dva navrata pustio vodu kroz pomoćne kanale. Time je razina vode u jezeru pala za 4 metra i brana nije popustila.

Zbog tog čina, Grayu je hrvatski predsjednik Ivo Josipović naknadno dodijelio odličje Reda Kneza Domagoja s ogrlicom.

 

 

Iako neplanirana, operacija "Peruča" izvedena je donošenjem brzih i samoinicijativnih odluka, a osim mira ugroženom stanovništvu cetinskog kraja, donijela je iznimnu korist Hrvatskoj vojsci u svim kasnijim operacijama na jugu Hrvatske.

 

Oluja

 Foto: 1. e-novine.com

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 571 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com