Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Značajna diplomatska pobjeda Hrvatske - odbijen prijedlog ruske velesile
Produžen mandat UNPROFOR-a (30.09.1994.)
 

UNPROFOR

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

U Prijedlog o međusobnom priznavanju država bivše Jugoslavije Rusija je htjela unijeti nadopunu

 

 

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je 30. rujna 1994. prihvatio Rezoluciju 947 kojom se mandat UNPROFOR-u na području bivše Jugoslavije produžio za još šest mjeseci.

 

Tom odlukom ponovljeni su mnogo puta istaknuti prioriteti koje je UN nametao zaraćenim stranama, ali Srbi nisu poštovali. Rezolucija je u hrvatskoj javnosti, pa i političkim krugovima, dočekana dvojako.

...

Naime nisu prihvaćeni konkretni zahtjevi hrvatske strane da se okonča neodrživa neinventivnost snaga UN-a i provođenje samovolje srpskih pobunjenika zbog čega ni nakon dvije godine nije omogućen povratak izbjeglog stanovništva, a kamoli uspostava legitimne hrvatske vlasti u takozvanim „ružičastim zonama“.

Nisu čak dobivena ni jamstva Vijeća sigurnosti kada će i hoće li se to uopće dogoditi, već je iznova potvrđen mnogo puta izrečen stav UN-a da nema mogućnosti mijenjanja postojećih granica.

 

 

Ipak hrvatska strana osim što je, kao i svaki puta dotad, iskazala kooperativnost odnijela je i značajnu diplomatsku pobjedu.

Naime u Prijedlog o međusobnom priznavanju država bivše Jugoslavije Rusija je htjela unijeti nadopunu: „da to ima biti prema političkim rješenjima koja bi bila prihvatljiva za sve strane“. Pojednostavljeno, takvo što omogućilo bi pobunjenim srpskim vlastima u Kninu manevarski prostor da dovijeka izbjegavaju dogovor o reintegraciji okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

 

Hrvatska diplomacija oštro je odbila tu opciju pa je Vijeće sigurnosti stoga odbilo prijedlog ruske velesile.

 

Na neki način ova diplomatska pobjeda bila je kruna netom okončane posjete predsjednika Franje Tuđmana SAD-u, koji je održao govor u Vijeću sigurnosti UN-a, sastao se s američkim predsjednikom Billom Clintonom i važnim američkim političarima, čime je nedvojbeno potvrđeno američko-hrvatsko savezništvo.

 

 

Oluja

 Foto:  1. United Nations

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 187 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com