Open menu

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Nakon što je Franjo Tuđman potukao protukandidate u prvom krugu, 1997. je ostvario još bolji rezultat, pobijedivši iznova u prvome krugu
DRUGI PREDSJEDNIČKI IZBORI (15. lipnja 1997.)
 

Drugi predsjednički izbori

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Hrvati su 15. lipnja 1997. drugi put na izborima birali predsjednika države.

 

Nakon što je na prvim predsjedničkim demokratskim izborima u samostalnoj Hrvatskoj, održanim 1992., Franjo Tuđman potukao protukandidate u prvom krugu, s 56,7 posto osvojenih glasova, 1997. ostvario je još bolji rezultat, pobijedivši iznova u prvome krugu s čak 61% glasova.

...

Franjo Tuđman

 

Hrvatice i Hrvati, i svi hrvatski državljani! Početak moga novog predsjedničkog mandata podudara se s novim razdobljem, u izgradnji samostalne i demokratske hrvatske države.

 

Izbori iz 1997. posebni su po tome što su se u utrku za predsjednika uključila samo tri kandidata; uz čelnog čovjeka Hrvatske demokratske zajednice kandidirali su se još Zdravko Tomac iz Socijaldemokratske partije i Vlado Gotovac kao predstavnik Hrvatske socijalno-liberalne stranke.

Predizborno razdoblje obilježio je nemili incident kada je Vladu Gotovca tijekom govora na skupu u Puli napao aktivni pripadnik Hrvatske vojske, srećom bez ozbiljnijih posljedica.

Nakon što je prvog pratitelja Tomca nadmašio s neponovljivo visokom razlikom od 40 posto glasova, Tuđman je za predsjednika prisegnuo na svečanoj ceremoniji 5. kolovoza 1997.

 

 

Na drugu obljetnicu oslobodilačke operacije „Oluja“, Tuđman je do mjesta inauguracije prošao između povijesnih postrojba, poredanih po povijesnom slijedu, te svečane postrojbe Hrvatske vojske.

Svečanost inauguracije počela je hrvatskom himnom, a nakon polaganja prisege topnička bitnica na Griču ispalila je 25 počasnih hitaca.

Zbog prerane smrti Tuđman je odslužio samo dvije godine mandata.

Iako je za njegova života provedena mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja, nije ostvario želju da kao čelni čovjek uvede Hrvatsku u put europskih integracija.

 

 

Oluja

 Foto:  DPCM/scrshot YouTube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 456 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com