Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Troškovi mirovnih operacija 4,6 mlrd američkih dolara, mir nije postignut, niti je za vrijeme njihova mandata riješeno pitanje izbjeglica
REZOLUCIJA 743 UN-a (21.2.1992.)
 

Rezolucija 743 UN-a

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je 21. veljače 1992. rezoluciju 743 kojom se potvrđuje slanje mirovnih snaga UN-a na teritorij bivše Jugoslavije.

 

Tom je rezolucijom odlučeno  da će  UNPROFOR-a preuzeti četiri zaštićene UNPA zone na okupiranom području Republike Hrvatske, odnosno Sektor istok sa sjedištem u Erdut, Sektor zapad sa sjedištem u Daruvaru, Sektor sjever sa sjedištem u Topuskom te Sektor jug sa sjedištem u Kninu.

...

Rezolucijom 743 zapravo je prihvaćen plan posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Cyrusa Vancea kojim se predpostavlja da će mirovna operacija UN-a biti prijelazni aranžman kako bi se stvorili uvjeti za mir, a radi konačnog rješavanja jugoslavenske krize.

 

Time je nakon Cipra, Republika Hrvatska postala druga europska zemlja koja je prihvatila snage UN-aIako to nitko nije mogao predvidjeti, taj angažman prerast će u jednu od najvećih mirovnih operacija UN-a nakon Drugog svjetskog rata.

Isprva je cilj  bio nadgledanje prekida sukoba u Hrvatskoj te  sigurnost područja pod zaštitom UN-a, kao i preventivna prisutnost u susjednoj BiH. Od početnih gotovo 15 tisuća pripadnika pristiglih u ožujku 1992., do kraja oružanih sukoba broj Plavih kaciga povećao se gotovo trostruko, a u prosincu 1992. UNPROFOR je poslan i u Makedoniju gdje je nadgledao njezino pogranično područje.

 

Tijekom djelovanja na području bivše Jugoslavije poginulo je 213 pripadnika UNPROFOR-a, a troškovi mirovnih operacija do 1996. procjenjuju se na približno 4,6 milijardi američkih dolara.

 

 

Pritom  mirovne snage UN-a nisu  potpuno odradile zadaću, s obzirom na to da mir nije postignut, niti je za vrijeme njihova mandata riješeno pitanje izbjeglica.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 549 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com