Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Kadijević je najavio razoružavanje svih oružanih formacija, uspostavljenih izvan jedinstvenih i Ustavom SFRJ definiranih Oružanih snaga
Intervju Veljka Kadijevića (4.12.1990.)

Kadijević

 

Poslije političkih promjena u socijalističkoj i federativnoj Jugoslaviji, u kojima je i vojska osnovala svoju stranku, krajem 1990. javnosti se obratio savezni sekretar za narodnu obranu, general Veljko Kadijević.

 

U intervju novinaru Miroslavu Lazanskom, 4. prosinca najavio je da „izbijanje građanskog rata postaje realna mogućnost“.

...

 

Kadijević je objasnio razloge velikih strukturnih promjena u Jugoslavenskoj narodnoj armiji i istaknuo jasno stajalište protiv postojanja republičkih obrambenih mehanizama, nazvavši sustav Teritorijalne obrane „velikom podvalom“ i potencijalnom okosnicom stvaranja republičkih armija. Štoviše, kategorički je istaknuo da neće dopustiti libanonizaciju Jugoslavije, kojoj je potrebna samo jedna oružana sila – JNA.

Najavio je „razoružavanje svih oružanih formacija, uspostavljenih izvan jedinstvenih i Ustavom SFRJ definiranih Oružanih snaga“.

Iako je tjednik „Danas“ imao ekskluzivno pravo na intervju, razgovor je objavljen putem „Tanjuga“, a nakon objave gotovo sve novine u Jugoslaviji imale su na naslovnicama Kadijevićeve izjave. Posebno zanimljiva bila je televizijska interpretacija intervjua putem novosadskog dnevnika u kojem je odgovore promuklog generala čitao sam Lazanski.

Vlada Republike Hrvatske osudila je Kadijevićev istup nazvavši ga besprimjernim prekoračenjem ovlasti s namjerom nametanja JNA kao vrhovnog arbitra jugoslavenske krize, zatraživši od Predsjedništva Jugoslavije da se ispita njegova politička odgovornost. Ipak, razoružavanje Hrvatske nastavilo se, a Predsjedništvo SFRJ, upravo na temelju Kadijevićevih naputaka, 9. siječnja 1991. donijelo je Naredbu o rasformiranju svih oružanih sastava „koji nisu u sastavu jedinstvenih oružanih snaga SFRJ ili organa unutrašnjih poslova".

Uskoro se na najsuroviji način dogodilo ono što je Kadijević rekao da se neće dogoditi; Jugoslaviju je pogodio daleko krvaviji sukob od neželjene reprize libanonskog scenarija.

 

Oluja

 Foto: 1. Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

Tomislav Šulj

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 515 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com