Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
 Uvod u osvajački rat na području Hrvatske
(4. veljače 1990.) Miting u Karlovcu
 

Miting u Karlovcu - događanje naroda

 

 

U Karlovcu se 4. veljače 1990. održalo takozvano događanje naroda. Bio je to naziv za niz mitinga pristaša nove agresivne politike Slobodana Miloševića.

 

Potkraj 1988. u Beogradu se na jednom od velikih mitinga mogla čuti tvrdnja književnika Milana Vitezovića da se „dogodio narod“. Otada su skupovi takvog naziva prerasli republičke granice Srbije i obračun s Miloševićevim političkim protivnicima pretvorili u verbalnu borbu Srba protiv unutarnjeg neprijatelja diljem Jugoslavije.

 

 ...

Svrha je tih mitinga bila da Srbi, koristeći se prijetnjom ratom i oružjem, pokažu da su navodno ugrožen narod, posebno na Kosovu. Istodobno, dok početkom godine na Kosovu traje val javnog nezadovoljstva, štrajkova i prosvjeda u kojima je zbog policijske represije velik broj Albanaca poginuo i ozlijeđen, Srbi organiziraju „mitinge“ u kojima zbog osjećaja ugroženosti traže još veću represiju u toj pokrajini.

 

Tako je već pokraj siječnja počela mobilizacija Srba na Kordunu za okupljanje na autobusnom kolodvoru u Karlovcu. Uistinu, nekoliko tisuća nezadovoljnih Srba okupilo se na prvom „događanju naroda“ u Hrvatskoj, ali zbog pravodobne reakcije malobrojne hrvatske policije, njihovi prosvjedi nisu eskalirali u željene nerede.

U napetom ozračju sa skupa su optužili hrvatsko i slovensko političko vodstvo da pod plaštem demokracije i pluralizma zagovaraju albanski separatizam na Kosovu.

 

 

Miting je bio obilježen prepoznatljivom velikosrpskom ikonografijom, a najavljeno je još veće okupljanje za mjesec dana na Petrovoj gori, na koje je pozvan i političar koji je zaludio nezadovoljnike, Slobodan Milošević.

 

Hrvatska ipak nije pokleknula pred prijetnjama zbog najave demokratskih promjena. Već sljedeći dan, 5. veljače, u Republičkom sekretarijatu za pravosuđe i upravu, sekretar Ivan Fumić svečano je uručio pozitivna rješenja o registraciji svim političkim strankama koje su podnijele zahtjev.

 

 

Hrvatska je nastavila slijediti zacrtani put prema demokratizaciji društva, ali su i pokretači velikosrpske hegemonije nastavili širiti nered; organizirati mitinge i blokade prometa, što je bio uvod u osvajački rat na području Hrvatske.

 

Oluja

 Foto: 1. Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 259 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com