Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Slabo naoružanim hrvatskim snagama dobro je došla gromovita potpora 8. HTD 203 mm
8. Haubičko topnički divizijun 203 mm

 

haubica 203 mm

 

Pripadnici 8. Haubičkog topničkog divizijuna 203 mm zaposjeli su 4. listopada borbene položaje kod Jamnice, a uskoro i položaje kod Pokupskog, pružajući topničku podršku za obranu tih prostora.

 

8.HTD 203 mmIpak, ratni put ove postrojbe započeo je još 15. rujna zauzimanjem vojnog skladišta JNA, „27. Juli“ u Selskoj ulici, u Zagrebu.

U skladištima je zaplijenjena golema količina opreme i oruđa, brojni topovi, od čega i najmoćnije, 23 trofejne američke haubice kalibra 203 milimetra.

...

 

To oruđe konstruirano je prije 2. Svjetskog rata za potrebe američke vojske koja ga je koristila kasnije u korejskom ratu i ratu u Vijetnama. U sklopu dobrih odnosa SAD s Jugoslavijom, točnije zahlađenih odnosa Josipa Broza i Staljina, Amerikanci su ojačali Jugoslaviju ustupanjem 24 komada.

Ipak, do sukoba protiv istočnog bloka nije došlo, a kako su se uvjeti i način ratovanja mijenjali, ove haubice nisu se više rabile na svjetskim bojišnicama, stoga ih je JNA konzervirala.

No izbijanjem agresije na Hrvatsku, slabo naoružanim hrvatskim snagama itekako je dobrodošla gromovita potpora ovog oruđa, ne samo zbog razorne moći u dometu od skoro 17 kilometara, nego i zbog psihološkog učinka, kako na branitelje, tako i na suparničku stranu.

Haubicu tešku gotovo 15 tona nije bilo jednostavno dopremiti na položaj, još manje osposobiti za paljbeni režim zbog neposjedovanja tablica gađanja i ciljničkih naprava.

No pripadnici 8. Haubičkog topničkog divizijuna nadvladali su početne poteškoće i kada je pristiglo streljivo, pružili su veliku pomoć djelujući moćnim haubicama. Do kraja listopada ustrojene su tri bitnice koje djeluju na područjima Banovine, Korduna i Slavonije.

 

Izbijanjem agresije na Bosnu i Hercegovinu, dijelovi postrojbe izmještaju se na granična područja i djeluju topništvom pomažući Hrvatima u Posavini, a potom sudjeluju i u obrani juga Hrvatske.

 

 

Smirivanjem ratnog sukoba, nije bilo potrebe za djelovanjem ovako moćnog oruđa. Ipak, teški topovi preustrojene postrojbe posljednji puta iskazali su svoju razornu vatrenu moć tijekom izvođenja oslobodilačke operacije Oluja.

 

Oluja

 

Foto: DPCM

Autor: Tomislav Šulj

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 576 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com