Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
21. srpnja ukazom je ustrojena posebna jedinica pri PU Zagreb - "Alfe"
"ALFE" (1/5)
 

Alfe

 

Piše: Tomislav Šulj

 

"ALFE" (1/5)

 

Krajem 2013. godine izašla je knjiga Stjepana Milkovića, štivo koje će privući zainteresirane za tijek Domovinskog rata, napose one koje zanima djelovanje postrojbi za specijalne namjene.

 

Knjiga je vrlo dobro vizualno osmišljena, kvalitetno i primjereno opremljena, uz velik broj fotografija. Posebno valja istaknuti kvalitetu i jednostavnost karata koje vizualno dočaravaju poprišta bojišnica i djelovanja „Alfi“.

...

Inače, knjiga nije uobičajena fotomonografija, drugačija je po formi i sadržaju. Osnovnu namjeru da analizira povjesnicu „Alfi“, autor je nadogradio time što se potrudio da kronologiju postrojbe kreira na što jednostavniji način, bez pretjeranog detaljiziranja. Veliku pažnju posvetio je „živoj povijesti“, usmenim sjećanjima ključnih ljudi Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a), zapovjednika postrojbe, ali i velikog broja pripadnika postrojbe ili pripadnika pridruženih postrojbi.

Na taj način 40-ak pripadnika „Alfi“ štivo su učinili važnih dodatno zanimljivijim.

Važna su sjećanja ratnih ministara MUP-a: Ivana Vekića i Ivana Jarnjaka, ratnih načelnika Policijske uprave (PU) zagrebačke, Ante Devčića i Tomislava Karamarka, naravno i ratnih zapovjednika „Alfi“, Vladimira Fabera i Zorana Cvrka.

 

U kratkom uvodu objašnjeno je nastajanje oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno fenomen kako su se one razvile od policijskih snaga. Nakon donošenja Zakona o obrani, 26. lipnja 1991. godine iz „jakih snaga MUP-a“, što je omiljena fraza pobunjenih Srba i ratnih huškača iz Srbije, razvile su se postrojbe profesionalne i pričuvne vojske.

Antiteroristička jedinica Lučko (ATJ Lučko) bila je okosnica, prva elitna postrojba MUP-a koja je djelovala na suzbijanju pobune na području Hrvatske. Kako se ova elitna postrojba pokazala i više nego učinkovita, a s druge strane srpska pobuna pretvarala se u oružani bunt, MUP RH počeo je ustrojavati jedinice za posebne namjene, pri policijskim postajama. Tako je 21. srpnja ukazom ustrojena i Posebna jedinica policije pri PU Zagreb, nastale su „Alfe“.

 

Alfe

 

Milković nije samo njima posvetio pažnju već je knjigu posložio studioznije. Jezgrovito je objasnio je uzroke i tijek Domovinskog rata. Također, istakno je i činjenicu da je Hrvatska bila poprištem određenih terorističkih aktivnosti, od čega je svakako najpoznatiji udar egipatske terorističke skupine postavljanjem auto bombe u Rijeci, u listopadu 1995.

Samim time upozorio je na posebnost Domovinskog rata, odnosno ulogu specijalnih postrojbi policije u oružanom sukobu 1991./1995., po mojem mišljenju, teško usporedivu s djelovanjem bilo koje policijske snage jedne države u povijesti oružanih sukoba. Posebnu pozornost Milković je posvetio nastanku i razvoju specijalnih postrojbi MUP-a što smatram najzahtjevnijim dijelom knjige, obrađenim na kvalitetan i jasan način. Autor je precizno objasnio zamršen razvoj oružanih formacija iz okrilja MUP-a.

Vrlo važno, objasnio je nastajanje, razvoj prvih postrojbi, ATJ Lučko i 1. A Brigade Tigrova iz Rakitja, odnosno koje su različitosti i što povezuje ove postrojbe, a za koje mnogi smatraju da se stapaju sve do službenog formiranja 1. A Brigade u okviru MORH-a. Štoviše, Milković je analizirao na koji način su djelovale policijske snage za specijalne namjene od donošenja novog Ustava SFR Jugoslavije iz 1974. pa sve do nastajanja ATJ Lučko na republičkoj razini kao i srodnih postrojbi, (PJM GSUP-a, PJM OSUP-a Osijek, PJM OSUP-a Rijeka, PJM OSUP-a Split).

 

ATJ Lučko

 

ATJ Lučko bila je postrojba za specijalne namjene republičke razine, namijenjena za rješavanje talačkih kriza i uhićivanje počinitelja teških kaznenih djela. Milković je pojasnio unutarnji ustroj MUP-a i česte izmjene ustroja uvjetovane ratom. Ključ razumijevanja djelovanja specijalnih postrojbi MUP-a autor je ponudio objašnjenjem nastajanja ATJ Lučko:

„Začeci ovog roda policije vežu se uz ATJ Lučko koja je ustrojena 7. rujna 1990. godine. Temeljem odabira pristupilo joj je dvije stotine natprosječno tjelesno i psihički pripremljenih djelatnika biranih iz redova I. tečaja za hrvatske redarstvenike u novostvorenoj državi te manjeg broja pripadnika jedinica za posebne namjene RSUP-a Hrvatske“.

 

Kako se srpska pobuna pretvorila u otvoreni oružani sukob sve većih razmjera osnovane su posebne jedinice policije (PJP) koje su od studenog 1991., Naredbom ministra MUP-a Ivana Vekića, promijenile naziv (donekle i namjenu) u specijalne jedinice policije (SJP). Specijalne jedinice ustrojene su u svim Policijskim upravama (Zagreb, Karlovac, Gospić, Osijek, Slavonski Brod, Sisak, Bjelovar, Rijeka, Split, Zadar, Kutina, Vinkovci, Županja, Vukovar, Varaždin, Pula, Zabok, Dubrovnik).

 

- nastavlja se -

 

 

  2. dio         3. dio        4. dio       5. dio  

 

 

Oluja

 Foto:  1. zagrebacka.policija.hr, 2. hrt.hr, 3.zrno.ba

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 504 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com