Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
"Majka Hrabrost": Moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud
U spomen: Kata Šoljić (23.2.1922. - 8.7.2008.)
 

Kata Šoljić

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Kata Šoljić, žena koja na poseban način simbolizira žrtvu svih majki čija su djeca nastradala u Domovinskom ratu, preminula je u dubokoj starosti, 8. srpnja 2008.

 

Kata Šoljić rođena je 1922. u Vukšiću Donjem, kod Brčkog, a ratne tragedije obilježile su cijeli život obitelji Šoljić.

...

U Drugom svjetskom ratu izgubila je brata i tri polubrata koji su strijeljani. U Domovinskom ratu život za slobodu Hrvatske i obranu grada Vukovara položila su sva četiri njezina sina: Niko, Ivo, Mijo i Mate Šoljić.

 

Tragedija Kate Šoljić nastavila se i nakon okončanja rata jer je prošlo 12 godina, sve dok tijelo sina Nike, nije posljednje pronađeno u grobnici kod Srijemske Mitrovice. Njegovo tijelo pronađeno je gotovo slučajno jer nije položeno u masovnu grobnicu već je nakon mučenja pokopan u zabačenoj, neoznačenoj grobnici.

Iako je ostala bez sva četiri sina, gospođa Šoljić nije klonula duhom već je naprotiv u javnosti pozivala na mir i staloženo objašnjavala kako njezini sinovi nisu poginuli uzalud:

 

 

Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj…Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi.

 

Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrijednosti, a od udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata primila je nagradu Junakinje Domovinskog rata.

 

 

Za života su ju zbog obiteljske tragedije i hrabrog držanja mediji prozvali „majka hrabrost“, no vremenom je priča o Kati Šoljić postala dio svojevrsne kolektivne amnezije na sjećanje o tragedijama hrvatskih obitelji nastradalih u Domovinskom ratu.

 

Kata Šoljić

 

 

Oluja

 Foto:  1. scrshot Youtube, 2. FaH

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 252 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com