Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Osnivanje i impresivan put ATJ Lučko
7. rujna 1990. - OSNOVANA ATJ LUČKO
 

ATJ Lučko

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

ATJ Lučko i danas je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije

 

Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je 7. rujna 1990. kao prva postrojba koja se mogla suprotstaviti terorističkim aktivnostima pobunjenih hrvatskih Srba.

 

Činilo ju je oko dvije stotine odabranih polaznika Prvog tečaja za hrvatske redarstvenike te manji broj pripadnika jedinica za posebne namjene negdašnjeg Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova.

...

Ubrzo se pokazalo da je ustrojavanje ATJ-a Lučko itekako imalo  smisla jer su hrvatski Srbi već potkraj rujna počeli s oružanim terorizmom i napadima na sedam policijskih postaja, iz kojih su oteli oružje.

 

Jedinica  je sudjelovala u rješavanju takve krize u Petrinji, a njezin daljnji ratni put impresivan je!

Uz intenzivnu obuku i obučavanje skupina koje su bile začeci Hrvatske vojske, ATJ Lučko sudjeluje u zauzimanje vojarni u: Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu i Prečkom, Komande V. zrakoplovnog korpusa, blokadi vojarne „Maršal Tito“ i Zračne luke Zagreb, zauzimanju vojnog repetitora na Sljemenu, kao i uhićenju generala JNA Milana Aksentijevića.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Vatreno krštenje jedinica je imala 1. ožujka 1991. u Pakracu. Pripadnici specijalne policije uspješno su svladali teroriste, a mnogi to smatraju početkom rata u Hrvatskoj.

Slijedili su „krvavi Uskrs“ na Plitvicama, tereni na Baniji i Kordunu, ponovo Pakrac, pa Okučani, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik i Cavtat.

 

Krvavi Uskrs

 

 

U drugoj fazi rata jedinica ima važnu ulogu u oslobodilačkim operacijama: „Maslenica“, „Medački džep“, „Bljesak“ i „Oluja“, uz neprekidno čišćenje terena na oslobođenom teritoriju. Vrijednost pripadnika ATJ -a Lučko i ostalih postrojbi Specijalne policije dokazana je tijekom trogodišnjeg boravka na Velebitu, započetog još u kolovozu 1992. koji je trajao sve do završetka akcije „Oluja“.

14 pripadnika postrojbe poginulo je, mnogo ih je ranjeno, a od 350 ratnih pripadnika stasalo je nekoliko generala te velik broj visokih časnika Hrvatske vojske i policije.

 

ATJ Lučko i danas je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije.

 

ATJ Lučko

 

 

Oluja

 Foto:  1. nacional.hr, 2. zrno.ba

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Vezani naslovi

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 278 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com